Magazin > Lepota & telo
54 ogledov

12 najbolj umazanih živil

Jabolka
1/12
Shutterstock
Okoljska delovna skupina Environmental Working Group (EWG) je izdala seznam 12 najbolj umazanih živil, na katerem sta se znašla sadje in zelenjava z največ škodljivimi pesticidi.

Vodnik za potrošnike o pesticidih v pridelavi sadja in zelenjave so pri EGW izdali na podlagi raziskav ameriškega Oddelka za agrikulturo (USDA) in Administracije za hrano in zdravila (FDA). Sadje in zelenjava sta razvrščena glede na uporabljene pesticide pri predelavi in glede na to, koliko jih vsebujejo določena živila, pripravljena na uživanje.

Najbolj umazana so jabolka

Tudi letos so se, tako kot lani, na prvo mesto uvrstila jabolka, ki kljub temu, da jih pred uporabo dobro operemo in celo olupimo, še vedno vsebujejo največ pesticidov. Na drugem mestu je pristala zelena, jagode pa so se z lanskega tretjega mesta prestavile dve mesti nižje. Teste ostankov pesticidov so delali na sadju in zelenjavi, pripravljenih za uživanje, se pravi na opranih in po potrebi olupljenih živilih.

Pri EGW potrošnikom svetujejo, da se pri nakupu živil odločijo za sadje in zelenjavo iz biološke pridelave, poleg seznama najbolj umazanih pa so naredili tudi spisek 15 bolj čistih živil, ki vam ga bomo predstavili prihodnji teden.

Komentarjev 2
  • puys 11:55 22.junij 2012.

    Ah, dobro da jem samo meso. Pa domačo (z vrta) sadje in zelenjavo.

  • 1111 11:32 22.junij 2012.

    ...samo take bedarije poslušte, pa bote daleč prišli...