Magazin > Lepota & telo
66 ogledov

12 z največ pesticidi

jabolko, jabolka
1/27
Shutterstock
Na katerem sadju in zelenjavi je največ ostankov pesticidov? Že sedem let skupina, ki skrbi za zdravstveno varnost potrošnikov, objavlja seznam dvanajstih najbolj umazanih. Preverite tudi najčistejše.

Lestvici sadja in zelenjava najmanj in najbolj onesnaženega s pesticidi je spet sestavila neprofitna skupina Environmental Working Group (EWG), ki se je oprla na teste ameriškega ministrstva za kmetijstvo (U.S. Department of Agriculture, USDA) in ameriškega urada za živila in zdravila (Food and Drug Administration, FDA). Na vrhu seznama dvanajstih, na katerih so našli največ ostankov pesticidov, so se spet znašla jabolka, ki so velikokrat sinonim za zdravo hrano, med najmanj onesnaženimi s pesticidi pa vodi čebula. "Pesticidi so nevarni. Narejeni so, da ubijajo, in velika večina ni dobrih za vas, Vprašanje je le, slabi, kako škodljivi so," je povedala Sonya Lunder, raziskovalka pri EWG, ki je rezultate raziskave objavil pred nekaj dnevi. A čeprav pesticidi ostajajo na sadju in zelenjavi, je EWG poročilo pospremil z opozorilom, da naj njihov seznam in vse ostale mnogokrat strašljive ugotovitve o pesticidih ljudi ne odvrnejo od uživanja sadja in zelenjave.

Še naprej jejte jabolka!

"Blagodejni učinki sadja in zelenjave na telo so večji kot tveganje zaradi morebitne izpostavljenosti pesticidom," so zapisali. In dodali, da čim večkrat izbirajte živila z lestvice najbolj čistih, ki jih velikokrat varuje lupina, in kupujte organsko pridelana živila (predvsem tista, ki so sicer na seznamu umazanih), saj tako lahko vnos pesticidov občutno zmanjšate.Seveda je nujno tudi temeljito pranje sadja in zelenjave. Slaba novica je le to, da je bila velika večina sadja in zelenjave pred testiranji na prisotnost pesticidov že temeljito oprana. Ne spreglejte galerije najbolj umazanih in najbolj čistih. In čeprav so bili testi narejeni v ZDA, bi v Evropi in pri nas verjetno prišli do zelo podobnih rezultatov.

Komentarjev 1
  • mia 08:18 27.januar 2012.

    in kaj je manj umazano s pesticidi?