Magazin > Lepota & telo
123 ogledov

12 zanimivih dejstev o kavi

kava Shutterstock
Veste, kdaj so izumili instant kavo, kako so jo pripravljali včasih in koliko skodelic kave spijemo na leto?

Praženje

Okus in vonj kave sta sicer odvisna od praženja. A bolj kot so zrna pražena, bolj je kava grenka in manj diši.

Arabsko vino

Evropejci so kavo včasih imenovali arabsko vino. Beseda kava izvira iz arabskih besed qahhwat al-figo ali vino iz zrnja. Fraza se je skrajšala v besedo qahwah. V Turčiji se je prijela beseda kahveh, v nizozemščini je nastala beseda koffie, Italijani pa so jo poimenovali caffe.

Prvi napitki

Če se vam zdi izvor besede nekoliko nelogičen, potem verjetno ne veste, da so sprva plodove kave namakali v vodi in medu ter iz pripravka pripravljali vino. Šele kasneje so kavo začeli pripravljati tako, da so plodove posušili, zdrobili in prelili z vodo.

Kako je prišla v Evropo?

V Evropo so kavo prinesli beneški trgovci v 17. stoletju, v Italiji pa so prve kavarne odprli okoli leta 1654. Leta 1713 naj bi na dvoru Ludvika XIV. kot dodatek h kavi prvič uporabili sladkor.

Najbolj slavna kavarna

Prepoznavna skodelica kave Starbucks je v neštetih filmskih prizorih, uporabili pa so jo tudi in celo v prav vsaki sceni filma Klub golih pesti.

Kofetkarji

Ljudje po svetu vsako leto spijejo več kot 400 bilijonov skodelic kave. Koliko na dan jih spijete vi?

Kava sospeso

Poznate kavo sospeso? Tradicija skodelice kave, ki jo ljubitelji kave v kavarnah in barih vnaprej plačajo tistim, ki si skodelice kave ne morejo privoščiti, se je že pred stotimi leti začela v Neaplju. Všeč nam je, da se tradicija ohranja in po svetu širi tudi danes – kavo za neznanca lahko plačate tudi v nekaterih naših lokalih.

Koliko kofeina je lahko preveč?

Smrtonosen odmerek kofeina je 10 gramov (170 miligramov na kilogram telesne teže), kar pomeni, da bi morali popiti okoli 100 skodelic kave.

Kavo sta pila tudi mačka

Mački, ki sta se kot najstarejši mački na svetu vpisali v Guinnessovo knjigo rekordov, sta vsak dan pili kavo. Najstarejši mački je bilo ime Creme Puff in je doživela 38 let, njen lastnik pa je bil lastnik tudi druge znane najstarejše mačke na svetu z imenom Grandpa Rey Allen, ki je doživela 34 let. In kako ju je lastnik razvajal? Z zajtrkom, pravi. Vsako jutro naj bi jima pripravil skodelico kave, jajce, slanino in brokoli.

Razvajanje v kavni kopeli

V termah na Japonskem se lahko za 2.800 jenov (približno 20 evrov) razvajate v čisto pravi kavni kopeli. Seveda v termah poskrbijo tudi za ljubitelje čokolade, vina in zelenega čaja – obiskovalci se namreč lahko razvajajo tudi v takšnih kopelih.

Je vonj, ki prihaja iz kavarn, umeten?

Dišeč vonj, ki prihaja iz priljubljenih kavarn, je lahko umeten. Priljubljene tuje kavarne in restavracije pogosto uporabljajo osvežilce zraka, ki prostor odišavijo z umetnim vonjem po kavi, ki privabi stranke. Aromo pogosto dodajajo tudi industrijsko pakiranim kavam.

 Instant kava za ameriške vojake

Čeprav je instant kavo izumil ameriški kemik Satori Kato leta 1901, je za zagon prve množične proizvodnje instant kave kriv nekdo drug – George Washington. Njegova prva blagovna znamka se je imenovala Red E Coffee, med ljudmi pa sprva ni bila sprejeta najbolje. Kljub temu so z njo razvajali ameriške vojake med prvo svetovno vojno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.