Magazin > Lepota & telo
158 ogledov

14 razlogov za utrujenost

utrujenost, ženska, služba Shutterstock
Ste brez energije? Obstaja več navad, ki vas lahko mentalno ali fizično izčrpajo.

Preberite, na katere napake v vašem vsakdanu opozarjajo strokovnjaki.

Kadar ste utrujeni, ne telovadite
Redna telovadba daje energijo. Študija univerze v ameriški zvezni državi Georgia namreč razkriva, da so se odrasli, ki so telovadili vsaj trikrat na teden (po 20 minut), po šestih tednih počutili manj utrujeni.

Ne pijete dovolj vode
Dehidracija – že dvoodstotna izguba normalne količine vode v telesu – zmanjša raven energije, saj poveča gostoto krvi, kar bo vplivalo na delovanje srca in zmanjšalo dovod kisika do organov in tkiv, pravi dr. Amy Goodson.

V vaši hrani je premalo železa, kar lahko pripelje do anemije
Če vašemu telesu primanjkuje železa, se boste počutili šibko in utrujeno. Lahko se pojavijo tudi težave s koncentracijo. „Utrujeni boste, ker do vaših mišic in celic ne bo prišla zadostna količina kisika,“ pravi Goodsonova. Jejte pusto govedino, fižol, tofu, jajca, zeleno zelenjavo, oreščke, arašidovo maslo.

Ste perfekcionist
Ker stremite k popolnosti, delate dlje, kot bi bilo treba, in tudi pod večjim stresom. „Postavljate si nerealne cilje, zato ste na koncu pogostokrat razočarani,“ še opozarja profesorica psihiatrije Irene S. Levine, ki svetuje, da si pri vsakem projektu postaviti časovno omejitev. Čez čas boste spoznali, da vaše delo zaradi dodatnega časa, ki ste ga vanj vložili, ni bilo nič boljše.

Iz muhe delate slona
Če vedno predvidevate najhujše, se bo to tudi zgodilo. Ne paničarite, saj vas strahovi lahko paralizirajo in duševno izčrpavajo. Naslednjič, ko se boste ujeli pri pesimističnem mišljenju, globoko vdihnite in se vprašajte, kakšna je verjetnost, da se bo neka slaba stvar res pripetila. Na svet boste gledali bolj realistično, če boste o svojih strahovih spregovorili s prijateljem.

Pozabljate na zajtrk
Hrana daje telesu energijo, ki jo telo potrebuje tudi med spanjem. „Zajtrk je kot ogenj, ki podžge vaš metabolizem,“razlaga Goodsonova, ki svetuje, da zjutraj pojeste polnozrnata živila, beljakovine in zdrave maščobe. Zelo dober zajtrk so na primer ovseni kosmiči, ki jim primešate beljakovinski prašek ali žličko arašidovega masla. Lahko pa si naredite smoothie iz sadja, beljakovinskega praška in mleka. Priporočljiva so tudi jajca in grški jogurt.

Živite od hitre prehrane
Hrana, ki vsebuje veliko sladkorja in ogljikovih hidratov, bo povzročala hiter dvig in tudi padec krvnega sladkorja, kar lahko pripelje do utrujenosti. Raven krvnega sladkorja mora biti enakomerna, kar boste dosegli z uživanjem beljakovin in polnozrnatih izdelkov.

Ne znate reči "ne"
Če boste ves čas skrbeli le za dobrobit drugih, boste zelo hitro ob energijo. Še huje. Čez čas boste zasovražili vse, ki jim ne znate reči „ne“. Pomembno je, da drugim postavite meje.

V vaši pisarni vlada nered
Polna miza papirja in nesnage vas bo čustveno in mentalno izčrpala, saj nered zmanjšuje koncentracijo. Preden zapustite delovno mesto, ga pospravite.

Tudi med dopustom delate
Ali tudi med dopustom preverjate elektronska sporočila? Prenehajte, sicer boste pregoreli. Če se boste med dopustom spočili, boste v službi bolj produktivni in kreativni.

Pred spanjem spijete kozarček ali dva alkohola
Alkohol vpliva na živčni sistem in povzroči zaspanost. Na žalost pa boste zaradi alkohola slabše spali in pogosto prebujali.

Pred spanjem berete elektronsko pošto
Ko ste v postelji, se ne igrajte s svojim mobilnikom ali tablico. Svetloba, ki jo oddajajo vaše elektronske igračke, lahko vplivajo na hormon melatonin, ki uravnava cikel spanja.

Brez kofeina vam živeti ni
Kava lahko vpliva na vaše spanje, a le, če spijete več kot tri skodelice na dan. Pomemben je tudi čas. Zadnjo spijte zgodaj popoldne oziroma 6 ur pred spanjem.

Med koncem tedna hodite pozno v posteljo
Strokovnjaki svetujejo, da poskušate tudi ob sobotah in nedeljah vstajati ob istem času kot med tednom. Če vam bo manjkalo spanca, ga nadomestiti s kratkim popoldanskim počitkom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.