Magazin > Lepota & telo
41 ogledov

3 znaki, da ste v stanju pomanjkanja spanca

ženska spanje postelja Shutterstock
Kako zanesljivo vemo, da nam primanjkuje spanca?


1. Težave s koordinacijo gibov

Imate težave pri nalivanju kave, priti skozi vrata, preden se ta ponovno zaprejo in stvarmi, ki vam povsem nepričakovano letijo iz rok? Oslabljene psihomotorične sposobnosti in koordinacija so eden izmed prvih znakov, da ponoči nismo zatisnili oči. V študiji iz leta 1997 so raziskovalci celo ugotovili, da ima oseba, ki je bila brez spanja samo eno noč, zjutraj tako oslabljeno ročno in očesno koordinacijo kot nekdo, ki je spil kar precej alkohola. 

2. Ste vroča, emocionalna zmeda na dveh nogah

Pomanjkanje spanja glede na izsledke številnih raziskav lahko vodi tudi do oslabljene regulacije čustev. Težko jih namreč reguliramo, prav tako pa nismo preveč ekspresivni pri njihovem izražanju. Hans P. A. Van Dongen iz inštituta za raziskovanje spanja v Washingtonu pojasnjuje, da bomo po noči brez spanca bolj občutljivi glede kritike drugih, kot bi bili sicer. Prav tako meni, da bomo nemirni in ne bomo mogli sedeti pri miru. "Lahko gre za način naših možganov, da nas s tem poskušajo ohranjati budne,“ razlaga Van Dongen. 

3. Hrepenite po ogljikovih hidratih

Raziskave so pokazale, da zgolj ena noč brez kvalitetnega spanca pripomore k nižjim nivojem hormona leptina, ki niža stopnjo našega apetita in poviša nivoje hormona grelina. Ta nam poviša lakoto in telo si posledično želi povišati stopnjo svoje energije, zato zahrepeni po ogljikovih hidratih. Naše kognitivne sposobnosti naj bi po mnenju strokovnjakov v takem primeru povišal zajtrk, in sicer v roku ene ure po tem, ko se zbudimo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.