Magazin > Lepota & telo
20 ogledov

4 koraki do zdrave poletne kože

Poleti še bolj pazite na kožo. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Ste tudi vi med tistimi, ki ob prvih znakih poletja skočijo v solarij in mislijo, da bo ta pripravil kožo na žgoče sonce? Hmm, na žalost se motite.

Pigment, ki ga povzroči solarij, ima zaščitni faktor nič, kar pomeni, da ne ponuja nikakršne zaščite, pravi Miloš D. Pavlović iz Dermatološkega centra Parmova. Še več. Poletni čas je v nasprotju s prepričanjem najbolj prijazen do kože. Koža takrat potrebuje manj maščobe za vzdrževanje hidrolipidnega plašča in je tako bolj navlažena kot v drugih letnih časih, zato ne potrebuje takšnih predpriprav na poletni čas. Seveda pa potrebuje izdatno nego in vsakodnevno zaščito!

Se krema za sončenje pojavi na vašem nakupovalnem seznamu samo takrat, ko se odpravljate na morje, potem pa pozabite nanjo? Napaka! Uporabljajte jo vsak dan. Sonce sije tudi v mestu.

Lepo in zdravo kožo morate pravilno negovati:

1. Prhajte se in negujte pregibe!
Najbolj je zaradi intenzivnega potenja in trenja izpostavljena koža na pregibih. Da bi preprečili vnetja in poškodbe, se nujno pogosto prhajte in uporabljajte vlažilna mazila. Novost so izdelki za vlažilno nego, ki varujejo pred UV-žarki, obenem pa obnavljajo in varujejo kožo. Na voljo so v različnih oblikah. Losjoni se zelo hitro vpijejo v kožo. Vendar, pozor! Nekateri vsebujejo alkohol, ta pa kožo izsuši in prav lahko se boste znašli v začaranem krogu.  Vlažilna mazila in olja pa so bolj mastna, vendar najbolje zadržijo vlago v koži.

2. Zvečer ščetkajte ustnice!
Koža ustnic ima najmanj lastne zaščite, zato zaščitna sredstva uporabljajte vsak dan.Za boljšo prekrvavitev si ustnice vsak večer narahlo ščetkajte, da se bodo napele in prekrvavile. Pred spanjem si jih vedno temeljito očistite in jih nato namažite z negovalnim balzamom, čez dan pa jim nujno privoščite UV-zaščito.

3. Ne pozabite na nežna stopala!
Pilinge in balzame, ki pomagajo ohranjati gladko in nežno kožo na stopalih, uporabljajte večkrat na teden.

4. Za prhanje in britje v enem!

Novost na trgu so geli za prhanje in britje v enem. Če boste izbrali depilacijo, poskrbite za  vlaženje teh predelov. Koža se prej umiri in ostane prožnejša. Nikar se ne depilirajte in brijte tik pred kopanjem, saj je koža po tem razdražena in občutljiva, temveč za to poskrbite vsaj nekaj ur prej.

Članek je bil objavljen v Zame, brezplačni prilogi časnika Žurnal24, ki je izšla 7. maja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.