Magazin > Lepota & telo
146 ogledov

5 namigov za modno kolesarjenje

Branka Grbin
1/2
Anže Petkovšek
Čeprav kolesa pozimi večina pospravi, je lahko z nekaj nasveti kolesarjenje prav prijetno.

Zeblo vas na kolesu ne bo, saj boste z lastnim telesom poskrbeli za gretje. Pomembno je le, kako se oblečete,” pravi Branka Grbin, ljubiteljica kolesarjenja in avtorica bloga Bikegalwrites.blogspot.com.

Ne oblecite se preveč

“Pozimi je resda čas za plašče in bunde, a takšna oblačila vam za kolesarjenje odsvetujem – razen če temperatura ne pade pod pet stopinj Celzija. Topel jesenski plašč (trenčkot, recimo) bo čisto dovolj, sama pa še kar nosim usnjeno jakno s krznenim brezrokavnikom. Čisto dovolj vas bodo grele jakne s toplejšo podlogo.”

Kot čebula – po plasteh

“Spodnja majica je nujna, jaz včasih nosim še kakšno s seboj v torbici, če se slučajno preveč spotim. Potem majica ali bluza po izbiri, topla jopica ali pulover in nato seveda jakna ali plašč.” Pri spodnjem delu oprave so kavbojke najboljša izbira, pa tudi navadne hlače, le da spodaj oblecite še tople najlonke. “Ne bojte se obleči niti kril ali oblek. Čez najlonke si preprosto potegnite tople nadkolenke ali pajkice, ki jih po prihodu na cilj preprosto slečete.  Kadar boste kolesarile s krilom, svetujem plašč, ne jakne.”

Noge na toplem

“Kadar nosim hlače, imam spodaj vedno dokolenke, čez pa navadne nogavice. Okoli gležnjev namreč rado zebe. Ravno zato so pozimi na kolesu zelo dobrodošli škornji ali gležnjarji, ki so tudi moja najljubša izbira. V supergah lahko začne hitro zebsti, balerinke pa absolutno odsvetujem.”

Nujni naušniki in rokavice

"Pri rokavicah je pomembno, da niso pletene, saj mrzel zrak kar sili vanje. Če imate takšne, poglejte, če imajo všito podlogo, sicer jih odsvetujem. Sama nosim takšne iz umetnega usnja, čez pa še pletene, če je res mrzlo. Roke so na kolesu precej izpostavljene, zato jih dobro zaščitite." Enako velja za pletene kape. "Mrzel zrak vseeno pride do ušes, zato predlagam naušnike, ki jih najbolje zaščitijo, poleg tega vam ne uničijo pričeske."

Ob dežju

“V garderobni omari je dobro imeti dežni plašč ali jakno, ki je narejena iz nepremočljivih materialov. Še najboljša rešitev pa je pelerina s kapuco. Sama si pred kolesarjenjem po dežju na glavo poveznem še kapico s ščitkom, da kapljice ne letijo v oči,” dodaja Grbinova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.