Magazin > Lepota & telo
50 ogledov

5 onesnaževalcev zraka v stanovanju

10 odstotkov kadilcev, ki prenehajo kaditi sami in brez pomoči, vztraja le pribl Žurnal24 main
Zrak v stanovanju je velikokrat še bolj onesnažen kot sredi prometnega mestnega križišča, čeprav se na prvi pogled morda ne zdi tako.

Tukaj je nekaj glavnih krivcev za to, da je zrak v vaši dnevni sobi bolj škodljiv za vaše zdravje, kot si mislite.

Tako lepe barve, pa tako škodljive. Verjetno niste še nikoli razmišljali o tem, s kakšno barvo so pobarvane vaše stene in pohištvo, ali o tem, s kakšnim lepilom je prilepljen vaš tapison. Toda dejstvo je, da se nekaj mikroskopsko majhnih delcev barv, lakov in lepil odlušči in odplava po zraku. Vedno dajte prednost barvam na vodni osnovi s čim bolj ekološko, naravno in neškodljivo sestavo.

Čistila ne spadajo v zrak. Svetleče površine še ne pomenijo, da je čist tudi zrak, prej obratno. Vsa čistila v sprejih in v prahu ostanejo v zraku še dolgo časa po uporabi. Še bolj nevarno pa je njihovo mešanje: sprej za loščenje lesa na enem koncu dnevne, pršilo za čiščenje madežev na sedežni garnituri in še
kaj čudežnega proti usedanju prahu lahko skupaj tvorijo nove, škodljive spojine. Pri čiščenju velja enako kot pri barvah – izberite naravna čistila. Uporabljajte jih skromno in na široko odprite okna.

Postan dim cigarete. Novejše raziskave kažejo, da ni škodljivo le pasivno kajenje, pač pa tudi dim, ki se prilepi na vse površine v stanovanju in še naprej v zrak oddaja rakotvorne spojine. Prepričajte kadilca v vašem stanovanju, naj odide na balkon ali se vsaj nagne skozi okno, kadar se odloči prižgati cigareto. Seveda je še bolje, če se ji odpove.

Umetne dišave so odveč. Te naredijo več škode kot koristi, saj gre za kemikalije, ki zraku v stanovanju ne naredijo nič dobrega, ob pretirani uporabi pa takoj začutite, da vas sili h kašlju in vas pečejo oči. Če si že želite odišavljenega zraka, raje kupite šopek dišečih rož ali v posodico nad svečo nakapajte nekaj kapljic eteričnega olja.

Insekticidi so strupeni tudi za ljudi. Listne uši, ki tako pogosto napadejo sobne rastline, se ponavadi lotite z insekticidnim pršilom. Nad muhe, ki letajo po stanovanju, in pajka, ki v kotu sobe plete mrežo, prav tako. Verjetno ni treba znova poudarjati, da tudi s tem zrak v stanovanju bogatite s škodljivimi dodatki. Raje si na okno namestite mreže proti mrčesu in v vrtnem centru povprašajte po drugačnih načinih za ohranjanje zdravja vaših rož.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.