Magazin > Lepota & telo
537 ogledov

5 stvari, ki jih morate vedeti o kontracepcijskih tabletkah

tabletke Shutterstock
Preden se odločite za kontracepcijske tabletke, si preberite nekaj nasvetov.

Ena od priljubljenih oblik kontracepcije so zagotovo kontracepcijske tabletke. Priljubljene so predvsem zato, ker so zelo učinkovite in preproste za uporabo. Toda preden se odločite za takšno obliko kontracepcije, si preberite nekaj nasvetov, ki jih morate vedeti. 

Neredno jemanje je tvegano

 

Če kontracepcijske tabletke jemljete redno in pravilno, obstaja pet odstotkov možnosti, da zanosite. Pri ženskah, ki pa kontracepcijskih tabletk ne jemljejo redno in pravilno, pa je možnost za zanositev v 43 odstotkih. Vsako leto kljub rednemu jemanju kontracepcijskih tabletk zanosi samo ena ženska od stotih. Odstotek se spremeni, če kontracepcijskih tabletk ne jemljejo pravilno; tako jih zanosi devet od stotih.

 

Stranski učinki so pomembni

Vse kontracepcijske tabletke imajo enako učinkovitost in namen, to je preprečitev nezaželene nosečnosti. Vendar se tabletke razlikujejo in niso vse primerne za vse ženske. Same morate ugotoviti, katera vam najbolj ustreza in povzroča najmanj stranskih učinkov. Če opazite spremembe in sumite, da so posledica jemanja kontracepcijskih tabletk, se posvetujte s svojim ginekologom, saj vam bo pomagal pri odločitvi.

Najučinkovitejši je maternični vložek

Maternični vložek je kar 20-krat učinkovitejši od kontracepcijskih tabletk in je najboljša oblika kontracepcije na dolgi rok. Nameščen je v maternici, zmanjšuje pa obilne in boleče menstruacije.

Verjetno se ne boste zredili

Starejše različice kontracepcijskih tabletk so vsebovale več hormonov in posledično so se ženske redile. Dobra novica je, da večina sodobnih kontracepcijskih tabletk vsebuje bistveno manj hormonov in ne povzroča takšnih telesnih sprememb. Številne raziskave so potrdile, da posledica jemanja tabletk ni povečanje telesne teže. Obstajata pa dve možni razlagi, da se ženske redijo. Dekleta se pogosto odločijo za jemanje kontracepcijskih tabletk v najstniških letih, ko se razvijajo in rastejo. Takrat se povečujejo tudi kilogrami in velikokrat so za to krive prav tabletke. Po drugi strani pa se večina žensk za jemanje kontracepcije odloči, ko so v resni zvezi, raziskave pa kažejo, da se ženske v resnih zvezah redijo.

 

Pomembna so tudi druga zdravila

Preden vam zdravnik predpiše določene tabletke, vas vpraša, ali jemljete katera druga zdravila, saj se pri kombiniranju lahko pojavijo težave. Med zdravila, ki se jih ne sme jemati skupaj z kontracepcijskimi tabletkami, sodijo nekateri antibiotiki, zdravila proti glivicam, antidepresivi in celo določeni naravni dodatki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.