Magazin > Lepota & telo
64 ogledov

5 zdravih živil, ki so lahko tudi nevarna

pomaranča, agrumi, citrusi Shutterstock
Vsi vemo, da je zaužitje cele škatle piškotov ali banjice sladoleda naenkrat nezdravo dejanje. Česar se ne zavedamo, pa je dejstvo, da lahko škoduje tudi pretiran vnos živil, ki naj bi bila v svoji esenci zdrava. Poglejmo si katerih ...

Pomaranče in paradižniki

Pazljivi morate biti, da ne pretiravate s sicer zdravimi živili, kot so pomaranče in paradižniki, je mnenje direktorice Mount Sinai gastrointestinalnega centra, Gine Sam. Povišana stopnja vnosa kisline, ki je povezana z zaužitjem prevelike količine pomaranč ali paradižnikov, lahko vodi v preobremenjenost s kislino. To pa se posledično kaže kot žgoča bolečina v spodnjem predelu prsnega koša, pogosto ravno po vnosu omenjenih sadežev. Samova meni, da naj bi bili koristni največ dve pomaranči ali paradižnika na dan in izogibanje dotičnim živilom v primeru že povišane kisline.

Tuna iz pločevinke

Živilo, ki je povsem preprosto za uporabo pri kuhanju in umestitvi bodisi v sendvič bodisi v solato, v prevelikih količinah našemu organizmu lahko precej škoduje. Vodi namreč do nevarnega dviga živega srebra, saj je slednji veliko bolj prisoten v tuni kot pa pri drugih ribah. Previsok nivo živega srebra pa rezultira v problemih z vidom, oslabljenem sluhu in govoru, pomanjkanju koordinacije in oslabljenosti mišic. "Poskrbite, da ne zaužijete več kot pet pločevink tune na teden,“ poudarja Samova in "poskušajte zamenjati tuno za ribe z manj vsebnosti živega srebra, kot so losos ali kozice," še doda.

Soja

"Medtem ko soja pomaga pri nadzoru nivoja holesterola in krvnega tlaka takrat, ko jo uživamo v zmernih količinah, po drugi strani še vedno lahko zavira absorbcijo železa,“ poudarja priznani biokemik Alan R. Gaby. Prav zaradi omenjenega razloga ima lahko prevelik vnos soje potrencialni vpliv na povzročitev pomanjkanja železa, ki se kaže v anemiji.

Brazilski oreščki

Brazilski oreščki predstavljajo odličen vir proteinov, vlaken in selena. Poleg tega uživanje tovrstnega prigrizka lahko vodi do nižjega krvnega tlaka, poudarja Gaby. Kljub temu pa ni priporočljivo uživanje tega živila vsak dan, saj so tovrstni oreščki izjemno bogati s selenom, zato je pretiran vnos lahko toksičen. Vodi namreč do izgube las, krhkosti ali izgube nohtov, dermatitisa in nevroloških anomalij. 

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 10:16 19.september 2015.

    Mercury v angleščini. Sam pač so mal po domače prevajal. "Pomaranče in paradižniki"Zakaj ne kr orange in tomati ? :)

  • seenamojca 09:57 19.september 2015.

    Merkurija?!?Lepo vas prosim, to je vendar živo srebro.