Magazin > Lepota & telo
4384 ogledov

7 zdravilnih moči cimeta

Dišeče in zdravo. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Dišeč cimet ni le začimba za kuhano vino, jabolčni zavitek in kompot. Lahko je tudi odlično domače zdravilo za težave, s katerimi se občasno srečujemo vsi. Spoznajte njegove pozitivne lastnosti.

Znano je, da cimet odpravlja prebavne težave, krče in vetrove, spodbuja apetit in krepi imunski sistem. Zdravilne lastnosti strokovnjaki pripisujejo predvsem eteričnemu olju, še posebej sestavini cinamaldehid , ki uničuje bakterije, viruse, glivice in gliste. Vsebuje veliko antioksidantov, je odlično razkužilo in začimba, s katero se lahko borite proti prehladu in gripi. Strokovnjaki predvidevajo, da naj bi spodbujal tudi delovanje prebavnih encimov in s tem pospešil prebavo zaužite hrane oziroma maščob. Ne veste, kako bi ga uporabljali? Cimet je najboljši v kombinaciji z medom, pred vami pa je nekaj uporabnih nasvetov, s katerimi lahko premagate vsakodnevne težave.

Prehlajeni?
Če prehlad in kašelj najraje zdravite z medom, temu primešajte tudi cimet. Trikrat na dan pojejte žlico mlačnega medu, zmešano z žličko cimeta. Mešanica, polna vitaminov in antioksidantov, naj bi odpravila tudi težave z zamašenimi sinusi.

Znižajte holesterol
Ste vedeli, da lahko doma čisto na hitro pripravite napitek, ki znižuje holesterol? Delovalo naj bi že v dveh urah. Pripravite ga tako, da v pol litra zeliščnega čaja zmešate dve žlici medu in tri žličke cimeta v prahu. Napitek lahko pijete trikrat na dan.

Nič več napenjanja
Raziskava, ki so jo naredili indijski in japonski raziskovalci, je pokazala, da cimet odpravlja napenjanje, bolečine v želodcu in odstranjuje želodčne čire. Uživajte ga v obliki, ki vam je najbolj všeč. Če vas rahlo pekoč okus cimeta ne prepriča, lahko poskusite tudi dodatek k prehrani v obliki cimetovih kapsul.

Brez mozoljev
S cimetom in medom lahko izsušite tudi mozolje. Zvečer, po čiščenju obraza, mozolje prekrijte z masko, ki jo pripravite iz žlice medu in žličke cimeta. Masko z obraza sperite zjutraj. Maska zadostuje za nekaj dni, hranite pa jo v dobro zaprti posodici. Mozolji naj bi ob redni negi izginili v nekaj dneh.

Proti izpadanju las
Izpadanje las lahko upočasnite in zmanjšate z masko, ki jo pripravite iz žlice toplega olivnega olja, žlice medu in žličke cimeta v prahu. Masko nanesite na lase in lasišče, jo pustite delovati 20 minut in sperite z mlačno vodo.

Premagajte zobobol
Zobobol naj bi odpravil obkladek iz žličke cimeta in dveh žlic medu. Maso na dlesen okoli obolelega zoba nanesite s pomočjo vatirane paličice. Postopek lahko ponavljate trikrat dnevno toliko časa, dokler zobobol ne preneha.

Proti zadahu
Med in cimet sta prava kombinacija tudi za tiste, ki se želite spopasti z neprijetnim ustnim zadahom. Čajno žličko medu in cimeta v prahu zmešajte s toplo vodo in razstopino grgrajte vsako jutro namesto klasične ustne vodice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.