Magazin > Lepota & telo
58 ogledov

9 nasvetov za boljši spomin

Natrenirajte svoje sive celice in izboljšajte pomnjenje. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Sem pa tja se vsakomur od nas zgodi, da kaj pozabimo. A s spodnjimi namigi lahko izboljšate spomin in pozabite na pozabljanje.

Sprostitvene minutke. Stres in preobremenjenost sta pogosto glavna krivca za motnje v spominu, zato se naučite sprostitvenih tehnik in dihanja. Za petminutno sprostitev vam priporočamo, da se uležete na hrbet, dlani obrnete navzgor in kontrolirate dihanje. Vdihnite energijo in izdihnite vse, kar vas teži, pri tem naj bodo izdihi enkrat daljši od vdihov.

Odmor. Če imate dalj časa trajajoče miselno delo, ga občasno prekinite s kratkim počitkom, najbolje kar na svežem zraku.

Fit možgani. Da, tudi možgani potrebujejo rekreacijo. Sidoku, križanke, šah, prebiranje knjig, časopisov, učenje novih jezikov ali glasbil vam bo pomagalo, da boste trenirali možgančke, glede na raziskave pa bo miselna telovadba odložila starostne težave z demenco.

Fit telo. Rekreacija prekrvavi tudi vaše možgane, zato naj bo na seznamu dnevnih opravil.

Socializacija. Druženje z ljudmi, ki jih imate radi in ukvarjanje z dejavnostmi, ki vas veselijo, vas bo sprostilo in razbremenilo vaše sive celice.

Seznam. Šola, služba, otroci, trgovina, zdravnik itn. Ukvarjanje s preveč stvarmi hkrati vpliva na nemoteno delovanje možganov. Svetujemo vam, da si opravila napišete na list in stvari bodo v hipu postale bolje obvladljive.

Spanec. Mera »krepčilnega« bo baterije napolnila tudi centru za pomnjenje in odlaganje informacij bo še lažje.

Ginko. Zadnje raziskave kažejo, da zdravilna rastlina izboljša spomin in koncentracijo, pa tudi razpoloženje.

Hrana. Na jedilnik čim pogosteje uvrstite ribe, česen, špinačo, kalčke, sojo, brokoli, peteršilj, semena in oreščke, ki bodo sivim celicam dodali dodaten zagon.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.