Magazin > Lepota & telo
6 ogledov

9 zdravstvenih mitov

Verjamete v katerega od naštetih mitov? Žurnal24 main
Ali se pogoltnjen žvečilni gumi zares prebavlja sedem let? Tako plašijo otroke matere, ki ne vedo, da prebava traja le kakšnih 48 ur. Želite slišati še kakšen mit?

Kaj o babjih čenčah, izmišljotinah in legendah z medicinskega področja vesta dr. Aaron E. Carroll in dr. Rachel C. Vreeman z Indiana University School of Medicine (ZDA)? Kar dosti. Napisala sta knjigo z naslovom Don’t Swallow Your Gum! Myths, Half-Truths and Outright Lies About Your Body and Health (Ne pogoltnite vaše žvečilke! Miti, polresnice in popolne laži o vašem telesu in zdravju). V knjigi sta predstavila nekaj zabavnih medicinskih mitov. Presodite, ali imata prav.

1. Zeleni izcedek kaže na vnetje sinusov
Pomembnost barve sluzi je medicinski mit, v katerega verjamejo tudi nekateri zdravniki. ''Ni dokazov, da antibiotiki povzročijo skrajšanje bolezni, kadar se pojavi zelena slina, pri vnetih sinusih pa bi moralo biti tako,'' pišeta avtorja.

2. Največ toplote izgubimo preko glave
Na glavi ne obstaja nikakršen dimnik. Temperatura se izgublja enako preko vseh nepokritih delov telesa. Težava je le v tem, da smo najpogosteje gologlavi.

3. Mleko spodbuja nastajanje sluzi in sline
Ta zabloda je razširjena v Ameriki. V neki študiji, v kateri je sodelovalo 330 pacientov, sta vsaj dve tretjini menili, da mleko spodbuja nastajanje sluzi, kar ne drži. Med raziskavo so prostovoljci, okuženi z virusom prehlada, pili veliko mleka, količina nosnih izločkov pa se pri njih ni povečala, niti niso več kašljali ali požirali slino.

4. Pokanje s členki povzroča artritis
Tisti, ki tako radi nadležno pokajo s členki, niso nič bolj izpostavljeni artritisu kot ostali.

5. Kontracepcijske tablete slabše učinkujejo skupaj z antibiotiki
''Veliko pomembneje je, da tablete vzamete vsak dan ob istem času, kakor pa, da vas skrbi zaradi antibiotikov,'' zagotavljata avtorja.

6. Samci imajo boljše seksualno življenje
Morda mislite, da si lahko nekateri samski prijatelji privoščijo več zabave? Avtorji navajajo raziskavo, ki je pokazala, da ima 43 odstotkov poročenih moških spolne odnose od dva- do trikrat na teden, pri neporočenih pa je takšnih le 26 odstotkov. Številke so bile malce nižje, a podobne pri ženskah. Poročeni doživijo več orgazmov in pogosteje uživajo v oralnem seksu.

7. Sladkor spodbuja hiperaktivnost pri otrocih
Niz študij je pokazal, da sladkor ne vpliva na vedenje, vendar večina staršev tega ne verjame. V eni od raziskav so staršem dejali, da so otrokom dali sladkor, in ti so se pogosteje pritoževali zaradi njihovega vedenja. V resnici pa so otrokom dali napitke brez sladkorja.

8. Na stolico (veliko potrebo) je treba enkrat dnevno
Polresnica, trdijo avtorji. Redno praznjenje črevesja preprečuje zaprtje in neugodje, toda tudi človek odličnega zdravja ne gre nujno na stolico vsak dan. Skrbeti bi vas moralo, če zavijete na stolico manj kot trikrat na teden.

9. Če hitro poberete hrano, ki je padla na tla, jo lahko mirno jeste
Znanstveniki so testirali razširjeni mit o petih sekundah. Pokazalo se je, da je hrana z lesenih tal po omenjenem času pobrala veliko bakterij. Hrana se ni nalezla veliko bacilov, ko je padla na preprogo, je pa bilo v njej kar nekaj kosov tkanine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.