Magazin > Lepota & telo
386 ogledov

Afte: Zato nastanejo in tako se jih lahko znebite

afte Profimedias
Razjede na ustni sluznice niso nevarne, so pa lahko zelo boleče.

Afte lahko nastanejo zaradi ranice v ustih, lahko pa so rezultat stresa, slabšega imunskega sistema ali hormonskih sprememb.

Razjede pa lahko povzročijo tudi nekatera živila, kot na primer začinjena hrana, arašidi, mandlji, čokolada, kava, jagode, sir in pšenična moka. Nastanejo tudi zaradi pomanjkanja vitaminov C in B, železa in cinka.

Kaj storiti?
Nekateri pravijo, da afte odpravlja grgranje tople vode s soljo in pasta, ki je narejena iz sode bikarobone in malo vode. Soda bikarbona namreč zmanjšuje kislost v ustni votlini. Zelo učinkoviti so tudi med, ki deluje protibakterijsko, glicerin in olje z vitaminom E. Gel z aloje vero lajša bolečine, pospešuje celjenje in deluje protivnetno. Nekateri prisegajo na žvečenje stebla zelene, ki je prav tako znan po protivnetnih učinkovinah, tako kot tudi lističi bazilike in koriander. Žličko njegovih semen stresite v dva decilitra vode. Tekočino grgrajte tri- do štirikrat dnevno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.