Magazin > Lepota & telo
1912 ogledov

Ali pokovka res redi?

pokovka, kokice Shutterstock
Nekateri pokovko uvrščajo na seznam prepovedanih živil, spet drugi jo priporočajo kot zdrav prigrizek. Prav je oboje, pravijo strokovnjaki in dodajajo, da je vse odvisno od njene priprave.

Malo je takih, ki se pokovki lahko uprejo, in prav tako malo takih, ki jo pripravljajo in uživajo na zdrav način. Pokovko so pod drobnogled vzeli raziskovalci in ugotovili, da vsebuje veliko antioksidantov, betakarotena, vlaknin, vitamina B1 in B2, kalija, magnezija in nekoliko manj beljakovin. A kljub temu jo večina označuje kot pravo malo kalorijsko bombico. Zakaj? Zaradi nezdrave priprave, razlagajo strokovnjaki.

Odpovejte se maslu

Tista najslajša in najbolj priljubljena, ki ne manjka v nobenem kinu, je pripravljena z veliko masla in začinjena z veliko soli, kar njihovo kalorijsko vrednost več kot podvoji. Analize so pokazale, da srednja merica takšne pokovke v kinu lahko vsebuje tudi do 1100 kalorij, medtem ko enaka količina pokovke, pripravljene z malo olja in začinjene le z malo soli, vsebuje okoli 400 kalorij. Še več kalorij kot maslena pokovka vsebuje takšna, ki jo imajo najraje Američani – s karamelo, čokolado ali kikirikijem.

Pokovka je torej lahko tudi zdrava izbira. Le namesto tiste, ki jo pripravljate v mikrovalovni pečici in je praviloma zabeljena z maslom in veliko soli, pokovko v posodi specite sami z nekaj kapljicami olja in jo le zmerno začinite še s soljo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.