Magazin > Lepota & telo
383 ogledov

Ali v McDonaldsu jemo slovensko?

Znak Mcdonalds Reuters
Živila, ki jih uporabljajo v Mercatorjevih restavracijah, dobavljajo večinoma slovenski dobavitelji, McDonald's deluje po načelu, da vse restavracije po svetu oskrbujejo s surovinami lokalnih proizvajalcev. V Sparu pa skušajo sodelovati s čim več slovenskimi proizvajalci.

Živila, ki jih uporabljajo v Mercatorjevih restavracijah, dobavljajo večinoma slovenski dobavitelji, poreklo izdelkov in pridelkov pa je, kolikor je mogoče, lokalno oz. slovensko. Če to ni možno (zunaj sezone ali iz drugih objektivnih razlogov), se praviloma nabavlja najprej iz bližnje okolice (regija jugovzhodne Evrope, Avstrija, Madžarska). Če izdelki tudi tam niso dobavljivi, jih je mogoče dobaviti tudi iz bolj oddaljenih virov (Španija, Grčija, Nizozemska). Tako sta denimo sadje in zelenjava enakih nabavnih virov kot v Mercatorjevih prodajalnah.

V McDonaldsu le najboljše surovine

V McDonald'sovih restavracijah skrbijo za preverjanje porekla surovin. Izpostavljajo, da sodelujejo izključno z najboljšimi dobavitelji, sistem sledljivosti od polja do mize pa jim omogoča, da za vsako surovino v vsakem trenutku poznamo njeno poreklo, "proizvajalca in polje, na katerem je vzgojena".

Spar poskuša sodelovati s čim več slovenskimi proizvajalci

Spar pa v svojih restavracijah želi gostom ponuditi jedi iz kakovostnih sestavin. Pri nabavi osnovnih sestavin za jedi poskušajo sodelovati s čim več slovenskimi proizvajalci, vendar pa je vse odvisno tudi od sezone, vremena in podobnih dejavnikov.

Kruh domači dobavitelji

Kot so pojasnili za STA, kruh in drobtine Mercatorju dobavljajo domači dobavitelji, Pekarna Grosuplje in druge slovenske pekarne. Domače dobavitelje imajo tudi za sveže meso, ob tem pa poudarjajo, da imajo tudi sicer v mesnicah v redni prodaji le sveže meso, rejeno v Sloveniji.

Tudi jajca, mleko, jogurt, sladoled, kanelone, torteline, lazanje, vložnine, ribe in morske sadeže dobavljajo slovenski dobavitelji, slaščice pa jim dobavlja hišni dobavitelj Slaščičarna Maxi. Za zamrznjeno zelenjavo pa imajo tako domačega kot tujega dobavitelja.

Med rednimi dobavitelji so Pekarna Grosuplje, Žito, Vigros Puconci, Žerak Rogatec, Meja Šentjur, Ljubljanske mlekarne, slaščičarna Maxi, pekarna Pečjak, Eta Kamnik, Digit Komenda, Ledo, Delmar Izola in Valovi Ljubljana.

Spar skuša čimbolj sodelovati z domačimi dobavitelji, niso pa navedli, kdo naj bi jim od njih tudi dejansko dobavljal.

McDonald's je k sodelovanju pridobil tudi slovenske dobavitelje, od katerih kupuje surovine in tudi končne izdelke. Mercator Emba jim dobavlja desertne prelive, sirupe in kavo, Coca Cola Slovenija dobavlja gazirane pijače, Radenska mineralne in osvežilne brezalkoholne pijače, Pivovarna Union pivo, Fructal pa sokove.

Hrana, ki ni primerna, postane biološki odpadek

Odpadne surovine in biološke odpadke iz restavracij v Mercatorju oddajajo izključno pogodbenemu izvajalcu Biotera. V restavracijah se trudijo dnevno porabiti pripravljeno hrano, če pa morebiti kaj ostane, se ta deloma primerno shrani, seveda skladno z danimi navodili in dobro higiensko prakso. Hrana, ki ni več primerna za uživanje, pa postane biološki odpadek.

Sodelujejo z Lions clubom Celje Mozaik, ki dnevno v hipermarketu Mercator v Celju prevzame morebitna ostala živila iz toploteke in živila, ki bi jim naslednji dan pretekel rok uporabe, ter jih predajo centru za brezdomce oz. drugim ustanovam.

V McDonald'su je odpadne hrane okrog enega odstotka in jo primerno ločujejo.

V družbi Spar Slovenija pa izdelke s pretečenim rokom uporab izločajo, odpadne surovine pa oddajajo skladno z zakonodajo.

Komentarjev 1
  • Filipka 10:12 07.maj 2013.

    Plačljivi članki in malce smešno komuniciranje, ki pa mo vsaj jaz ne verjamem. Mercator in Spar se na vse pretege trudita dajati vtis da se trudita za kupce in da je njihovo početje tisto najboljše. Po vseh aferah ki jih ...prikaži več je imel Spar v zadnjem času, mu jaz ne zaupam več, pri Mercatorju pa so itak cene tako zasoljene in pa to da na vse pretege stiskajo svoje dobavitelje, se mi ne zdi ne fer in to ni etično. V glavnem v ozadju so mutni posli in to sta znamki ki jim ni za zaupati.