Magazin > Lepota & telo
70 ogledov

Ali vaše srce popušča?

srce Shutterstock
Srčno popuščanje je med stanji, ki najbolj zmanjšajo bolnikovo kakovost življenja, poudarjajo na delovni skupini za srčno popuščanje.

Prav zato ta konec tedna organizirajo vrsto aktivnosti ozaveščanja o tem bolezenskem stanju, ki vsako leto prizadene okoli šest milijonov Evropejcev vseh starosti.

Značilna je slaba prognoza

Po podatkih slovenskih raziskav v petih letih po postavitvi diagnoze umre 75 odstotkov moških in 62 odstotkov žensk, kar je več kot pri najpogostejših rakavih obolenjih. Srčno popuščanje se sicer pojavi po poškodbi, kot je srčni infarkt, daljšem obdobju povišanega krvnega tlaka ali okvari katere od srčnih zaklopk, pojasnjujejo strokovnjaki.

Težko ga prepoznamo

Srčno popuščanje je težko diagnosticirati, saj so simptomi podobni kot pri veliko drugih boleznih, obenem pa se ne pojavijo pri vseh bolnikih. Najbolj značilni so otekanje nog, utrujenost in pomanjkanje sape. Ključna za diagnozo je zato šele ultrazvočna preiskava srca ali ehokardiografija. Če sumite, da imate srčno popuščanje, zato takoj obiščite zdravnika. Več informacij lahko najdete na spletni strani Alivasesrcepopusca.si.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.