Magazin > Lepota & telo
47 ogledov

Alkohol nevarnejši za ženske

alkohol Shutterstock
Nova evropska raziskava je pokazala, da so ženske bolj izpostavljene škodljivim učinkom alkohola kot moški.

Zaradi telesnih značilnosti (manj kilogramov, večji odstotek maščobe, manjši odstotek vode v telesu) imajo ob enaki količini zaužitega alkohola v krvi kar dvakrat večjo koncentracijo alkohola kot moški. Obenem se bolezni, ki jih sproži alkohol (odvisnost, ciroza jeter, poškodbe tkiv) pri njih pojavijo bistveno prej, saj alkohol tudi drugače presnavljajo.

Poveča tveganje za raka dojke

Znanstveniki obenem poudarjajo, da je prav čezmerno uživanje alkohola glavni krivec za nastanek petine vseh rakov dojke v Evropi. Ena merica alkohola na dan za devet odstotkov poveča možnost za nastanek raka, od tri do šest meric na dan pa za kar 41 odstotkov. Povezava med alkoholom in rakom dojke je po mnenju znanstvenikov, ki so sodelovali v raziskavi, veliko premalo poudarjena in z njo je seznanjenih le malo žensk.

Vse več tveganega vedenja

Velika težava je tudi naraščajoče število mladih žensk, ki se enkrat ali večkrat na teden napijejo, kar s seboj prinaša tudi tvegano vedenje. Zaslediti je predvsem porast števila žensk, ki vozijo vinjene. Skrb vzbujajoč je tudi podatek, da v večini evropskih držav vsaj četrtina nosečnic občasno še vedno brez zadržkov posega po alkoholnih pijačah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.