Magazin > Lepota & telo
43 ogledov

Alkohol škodi sinovi spermi

Med nosečnostjo se alkoholu raje odpovejte. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Matere, ki med nosečnostjo pijejo, s tem poslabšajo kakovost sperme svojih sinov, kažejo raziskave.

Če med nosečnostjo pijete alkohol, bo imel vaš sin v odraslosti težave s plodnostjo. Koncentracija semenčic v spermi je namreč pri moških, katerih
matere so v nosečnosti popile vsaj štiri merice in pol alkoholnih pijač na teden, kar za tretjino manjša kot pri njihovih vrstnikih. To so pokazale raziskave, ki jih je na 11.980 ženskah in njihovih zdaj že odraslih sinovih izvedla univerza v Aarhusu na Danskem.

Štiri pločevinke piva so že preveč
Za eno merico alkohola so šteli 12 gramov čistega alkohola, kar je enako mali pločevinki piva, kozarcu vina ali 0,4 decilitra žgane pijače.Sami lahko preračunate, da se v enem tednu hitro nabere za štiri merice in pol alkohola, zato bodite pazljivi in vnos teh pijač med nosečnostjo skrbno spremljajte. Seveda bo še veliko bolje, če se jim popolnoma odpoveste.

Alkohol škodi razvoju tkiv
Znanstveniki, ki so izvedli raziskavo, sklepajo, da alkohol v nosečnosti najbrž vpliva na plod tako, da upočasni naravni razvoj tkiv, ki so v odrasli dobi zadolžena za proizvodnjo semenčic. Dokončno bodo natančen vzrok za upad števila semenčic odkrile šele nadaljnje raziskave na tem področju. Kljub temu pa kaže, da bi lahko prav poraba alkohola v nosečnosti pojasnila razlike v kakovosti sperme v različnih državah z različnimi kulturami pitja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.