Magazin > Lepota & telo
176 ogledov

Antidepresivi škodujejo moški plodnosti

Previdno! Antidepresivi lahko uničijo moško spermo. Žurnal24 main
Milijoni moških, ki jemljejo antidepresive, naj bi bili v nevarnosti. Ta zdravila naj bi namreč povzročala poškodbe DNK v njihovi spermi in tako poslabšala njihovo plodnost.

Leta 2006 sta dr. Peter Schlegel in dr. Cigdem Tanrikut s Cornell Medical Center New York poročala, da se je pri dveh moških razvilo nizko število zdravih spermijev, potem ko je bila tema dvema pacientoma predpisana terapija z dvema različnima vrstama selektivnih zaviralcev privzema serotonina (selective serotonin reuptake inhibitors-SSRI), najpogosteje predpisanima vrstama antidepresivov.

Po štirih tednih terapije z antidepresivi SSRI okvarjena sperma
Zdaj je ekipa dr. Schlegla testirala, kako se 35 zdravih moških odziva na terapijo s tretjim zdravilom iz skupine SSRI – paroxetine – znan pod imenoma Seroxat ali Paxil. Pred začetkom testa in po poteku štirih tednov jemanja zdravil so raziskovalci pregledali vzorce sperme 35 prostovoljcev in jih primerjali.

Ob površinskem pregledu se je zdela moška sperma na pogled zdrava, količina semenske tekočine in semenčic v njej, oblika in gibljivost semenčic pa je so bile v mejah normale. Ko pa je ekipa raziskovalcev napravila analizo fragmentacije DNK sperme s posebno encimsko Tunel metodo, se je pokazala zaskrbljujoča slika. V povprečju je delež semenskih celic s fragmantirano DNK (neke vrste lomljenje kromosomov) narastel od 13,8 odstotkov pred začetkom terapije z antidepresivi do 30,3 odstotkov semenskih celic s fragmentirano DNK po samo štirih tednih terapije.

Problemi tudi pri zunajtelesni oploditvi
Pri postopku zunajtelesne oploditve so bile poškodbe semenske DNK v takem deležu povezane tudi s problemom sposobnosti zarodkov za preživetje. Pri parih, kjer so imeli moški večje število semenčic z okvaro, se je razvilo manj za oploditev sposobnih zarodkov, tisti pa, ki so se razvili, so bili manj vgnezditveno sposobni pri vnosu v žensko maternico. Strokovnjaki za plodnost tako 30 odstotno fragmentacijo semenske DNK štejejo za klinično upoštevno mejo moške plodnosti.

SSRI antidepresivi zmanjšajo gibljivost semenčic
Dr. Schlegel in njegova ekipa so zaskrbljeni, da bodo nekateri od moških, ki redno jemljejo antiepresive SSRI, lahko posledično utrpeli zmanjšano plodnost. Znano je, da selektivni zaviralci privzema serotonina (SSRI) zmanjšajo gibljivost semenčic v moškem reproduktivnem sistemu, učinek, ki se izkorišča pri odpravljanju težave prezgodnjega izliva. Dr. Schlegel meni, da je ta dodatni čas, ki je potreben za pot semenčic iz testisov, kjer nastajajo, v resnici glavni krivec za DNK poškodbe semenskih celic.

Kaj naj stori partner ženske, ki se trudi zanositi?
Bi torej morali partnerji žensk, ki želijo zanositi, začasno prekiniti s svojo terapijo z antidepresivi tipa SSRI? Glede na to, da nezdravljena depresivna bolezen lahko ustvarja večje tveganje za samomorilnost, je takšna zahteva neprimerna. "Treba je odločati od primera do primera. Vsekakor pa morajo moški s tovrstnimi težavami redno in tesno sodelovati v terapiji, ki jim jo predpiše njihov zdravnik psihiater", je povedal specialist za moško plodnost dr. Carrell.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.