Magazin > Lepota & telo
51 ogledov

Antioksidanti le v svežem čaju

Raje ga skuhajte sami. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Obljube, ki ne držijo. V ZDA izvedena raziskava je pokazala, da čaj v plastenkah iz trgovine vsebuje bore malo antioksidantov.

Ameriško kemijsko združenje je testiralo šest vrst najbolje prodajanih ustekleničenih čajev, pri katerih je na embalaži navedeno, da vsebujejo veliko antioksidantov. Izbrane čaje so nato primerjali z njihovimi sveže pripravljenimi različicami, razlike med njimi pa so bile naravnost osupljive.

Učinkovin le za vzorec
V ustekleničenih čajih je kljub velikim obljubam antioksidantov tako malo, da bi za pozitiven učinek na zdravje morali popiti vsaj nekaj steklenic takega čaja na dan. Za primerjavo: pri čaju, ki ga pripravite sami doma, zadostuje že nekaj skodelic.

Čaji polni sladkorja
Če ste poskusili doma pripravljene zeliščne ali druge zdravilne čaje, ste najbrž hitro ugotovili, da so brez sladkorja zmerno neprijetnega okusa. To vedo tudi proizvajalci napitkov, zato v ustekleničene čaje dodajajo veliko arom in sladkorja (ali sladil). Vse to pa seveda izniči vsakršen pozitiven učinek antioksidantov.

Skuhajte ga sami
Blagodejne lastnosti čajev boste zares izkoristili le, če sodelujete pri njihovi pripravi. Tudi ledeni čaj je preprosto in najbolje narediti doma. Izberite zeleni čaj z okusom in mu dodajte začimbe po želji, postavite v hladilnik in čudovito dišeč zdrav napitek vam je na voljo. Seveda ga lahko v plastenki odnesete tudi s seboj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.