Magazin > Lepota & telo
24 ogledov

Aspirin preprečuje razvoj raka na debelem črevesu

Tveganje za nastanek raka dojk naj bi znižal že en aspirin na dan. Žurnal24 main
Raziskave so pokazale, da aspirin zmanjša tveganje za pojav raka na debelem črevesu. Dve tableti po 300 mg na dan naj bi tveganje zmanjšali za 28, več kot dve tableti na dan pa kar za 70 odstotkov.

Manjšo možnost za nastanek raka na debelem črevesu imajo moški, ki aspirin jemljejo redno vsak dan. Raziskovalna skupina bostonskih lekarnarjev iz Massachusetts General Hospital je delovala pod vodstvom dr. Andrewa T. Chana. Vsaki dve leti so zbirali podatke o rednem uživanju aspirina na 47.000 moških v obdobju od 40. do 87. leta starosti in spremljali njegov vpliv na razvoj omenjenega raka. V 18-letni raziskavi so ugotovili, da se je pri moških, ki so aspirin jemali redno (vsaj dvakrat na teden), tveganje za nastanek raka zmanjšalo za 21 odstotkov, v nasprotju s tistimi, ki aspirina niso jemali. Raziskovalce pa je presenetila ugotovitev, da se pri moških, ki so aspirin prenehali jemati, tveganje za nastanek raka ni povečalo.

Pomembna je količina
Raziskovalci so ugotovitve povezali s količino zaužitega aspirina. Pri moških, ki so zaužili okoli 325 mg omenjenega zdravila na teden, se tveganje za razvoj bolezni ni zmanjšalo, medtem  ko se je pri tistih, ki so tedensko zaužili od 6 do 14 tablet po 300 mg, tveganje zmanjšalo za 28 odstotkov. Najpresenetljivejši pa so rezultati pri moških, ki so tedensko zaužili 14 tablet ali več. Pri teh se je tveganje za obolenje zmanjšalo kar za 70 odstotkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.