Magazin > Lepota & telo
35 ogledov

Atkinsova dieta

Dieta je po mnenju mnogih nasprotje zdravega načina prehranjevanja. (Foto:Shutte Žurnal24 main
Atkinsova dieta je rezultat dolgoletnih izkušenj ameriškega zdravnika, ki je trdil, da odrasli za normalno življenje ne potrebujejo veliko ogljikovih hidratov.

Meso, jajca, ribe in sir
Dieta temelji na različnih mesnih jedeh, ki vključujejo tudi maščobe, praktično ne dovoli nobenih ogljikovih hidratov, zaradi mlečnega sladkorja ne dovoli mleka, zaradi sadnega sladkorja ne dovoli sadja. Ne dovoli ničesar, kar vsebuje škrob. Le meso, jajca, ribe, malo sira, nekaj vrst zelene zelenjave ter mastno in kalorično hrano, kot so slanina, hamburgerji in klobase. Zato pa dovoljuje neomejeno uživanje teh živil, torej živil, bogatih z beljakovinami in nasičenimi maščobami. Pri tej dieti je razmerje sledeče: 40 % beljakovin, 40 % maščob in 20 % ogljikovih hidratov.

Nabita s kalorijami
Ta dieta v nasprotju z vsemi veljavnimi prepričanji sili ljudi, da jedo s kalorijami nabito hrano, kar sicer povzroča pridobivanje teže. Uživanje mastne hrane dviguje raven holesterola v krvi ter povečuje tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja. Poleg tega je dieta revna s sadjem in zelenjavo, polnozrnatimi žitaricami in drugimi viri ogljikovih hidratov, vsebuje malo fitokemikalij in vlaknin, to pa lahko povzroči zaprtje. Izguba vode iz telesa ima lahko za posledico hitro hujšanje, s tem pa ustvarja lažen občutek uspešnosti diete. Mnogim se sprva zdi uživanje mastne hrane zabavno, a se ga tudi hitro naveličajo. Dieta se dolgoročno izkaže kot enolična in omejevalna.

Hitra dieta
Dieta je hitra, saj se izgubi tudi do 350 gramov na dan. Ob uživanju pretežnega dela beljakovin in maščob ter malo ogljikovih hidratov, se namreč v telesu po treh dneh ustvari proces ketoza, ki omogoči izgorevanje maščob. Zaradi tega se dovoljene hrane lahko najeste do sitega in tudi obroki niso količinsko omejeni.

Vedno manj aktualna

Na začetku je bila v Evropi zelo priljubljena, saj je omogočala hitro redukcijo teže na relativno lahek in za nekatere slasten način. Nato je začela izgubljati svoje privržence, saj se je izkazala za zelo monotono. Dieta se namreč ne sklada s priporočili o pravilni prehrani, saj dovoljuje samo uživanje živil, revnih z ogljikovimi hidrati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.