Magazin > Lepota & telo
65 ogledov

Avtoimunskih bolezni vse več

Zbolevajo predvsem ženske in starejši. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Avtoimunskih bolezni je v zadnjih letih vse več, kažejo podatki svetovne zdravstvene organizacije.

Med najpogostejše tovrstne bolezni spadajo avtoimune bolezni ščitnice, multipla skleroza, revmatoidni artritis, diabetes tipa 1 in avtoimunski hepatitis. O novih odkritjih na področju zdravljenja in obvladovanja teh bolezni bodo na desetem kongresu avtoimunskih boleznih strokovnjaki razpravljali od 5. do 9. maja v Ljubljani.

Telo napade samega sebe
Znanstveniki si pojava takšnih bolezni večinoma ne znajo razložiti. Nekateri procesi v telesu brez razloga začnejo delovati tako, da onemogočajo druge za življenje pomembne procese. Najverjetneje so nekatere od teh bolezni dedne in se s posebno kombinacijo genov staršev lahko pojavijo pri otroku.

Zbolevajo ženske in starejši

Avtoimunske bolezni se najpogosteje pojavijo nenadoma, prizadenejo pa večinoma ženske in starejše, čeprav tudi otroci niso izjema. Pri njih je najpogostejša avtoimunska bolezen lupus, ki je lahko smrten, če ga ne odkrijejo in zdravijo dovolj zgodaj. Večina teh bolezni je obvladljiva, vendar kronične narave, kar pomeni, da jih ni mogoče popolnoma pozdraviti enkrat za vselej.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.