Magazin > Lepota & telo
30 ogledov

Bakterije v jogurtih

Da bi občutili dobre učinke jogurtov, raje sezite po kapsulah; jogurti so premal Žurnal24 main
Navedbe, da probiotični mlečni izdelki čudežno koristijo zdravju, odpravljajo posledice stresa in krepijo imunski sistem, ne držijo, je pokazala raziskava, ki jo je izvedla Evropska agencija za varno hrano (Efsa).

Od 180 testiranih izdelkov z oznako probiotično ni bilo mogoče obljubljenih učinkov na zdravje dokazati pri nobenem izmed njih.

Premalo bakterij
“Odgovor na ugotovitve raziskave skupine evropskih znanstvenikov nikakor ni preprost in enoznačen. Ugotovitev še najbolj drži, če rečemo, da v veliki večini primerov jogurti niso vsebovali tistega, kar so proizvajalci obljubljali, ali vsaj ne v zadostni meri,” pravi strokovnjakinja za prehrano Marija Merljak. “Raziskava torej ni ugotovila, da probiotiki ne delujejo, temveč da tisti iz deklariranih probiotičnih jogurtov, in to samo tistih, ki so bili na raziskavi, niso delovali,” poudarja.

 
 

Ekvivalent eni kapsuli živih probiotičnih bakterij v deklariranih probiotičnih jogurtih pred zaužitjem (pred želodcem) bi bil deset lončkov probiotičnega jogurta na dan!

Marija Merljak, strokovnjakinja za prehrano

 
Da bi probiotiki delovali, morajo občutljive probiotične bakterije skozi želodec priti do črevesja, a prav tam jih veliko večino uniči želodčna kislina. Za neugodni rezultat raziskav torej ni kriva neučinkovitost probiotikov, ampak dejstvo, da jih v oglaševanih probiotičnih izdelkih ni toliko, da bi jih dovolj prispelo do črevesja, kjer bi se lahko absorbirale in na telo resnično pozitivno učinkovale.

Ne nasedajte oglasom
Obljube, da boste z dnevnim zaužitjem vsebine majhnega lončka s probiotiki obogatenega mlečnega izdelka shujšali, torej preverjeno ne držijo, proizvajalci spornih izdelkov pa bodo morali neresnične trditve umakniti. Ker Efsa ne razkriva imen, bo to, za katere izdelke je šlo, mogoče ugotoviti šele, ko bodo ti spremenili obljube v oglaševalskih sporočilih. Do takrat pa ravnajte pametno: razloga za to, da bi omenjene izdelke prenehali uživati, ni, pazite le, da od njih ne boste pričakovali preveč.

MINIINTERVJU z Marijo Merljak - V jogurtu je bakterij premalo
Zakaj obljube v oglasih za probiotične jogurte ne držijo?
Vzrokov je več, med pomembnejše pa bi uvrstila to, da probiotične bakterije delujejo v bazičnem okolju črevesja, medtem ko jih kislo okolje v želodcu uničuje. Pot do črevesja pa vodi skozi želodec. Če je probiotičnih bakterij v jogurtih premalo, poti skozi želodec ne preživijo ali pa jih ostane premalo za učinkovito delovanje v črevesju. To potrjuje ugotovitev, da so imeli nekateri jogurti na začetku sicer zaznavne količine probiotikov, a je bil rezultat na koncu vendarle ničen.

Ali torej lahko rečemo, da so probiotične bakterije koristne?
Probiotiki zagotovo dobro vplivajo na črevesje in zdravje. Dokaz za to so rezultati ameriških in evropskih raziskav učinkovanja probiotičnih bakterij, zaužitih v obliki kapsul. Kapsule so iz ovoja, ki je odporen proti želodčni kislini, se pa razpusti v bazičnem okolju črevesja. Tako probiotiki v polni količini prispejo v črevesje.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.