Magazin > Lepota & telo
1786 ogledov

Banane lajšajo želodčne težave

banana Žurnal24 main
Banane so popoln naravni prigrizek, saj so zdrave in nasitne. Lajšajo želodčne težave, mit, da redijo, pa ni resničen. Vas zanima, zakaj?
So bogat vir kalija
Banane so bogat vir kalija, življenjsko pomembne rudnine za delovanje mišic in živcev, ki uravnava tudi krvni pritisk. Poleg tega v bananah najdemo magnezij, kalcij, fluor, fosfor, železo, cink in baker, od vitaminov pa betakaroten, vitamine skupine B, C in E. Ena banana zadovolji 16 odstotkov dnevnih potreb po vlakninah, 15 po vitaminu C in 11 po kaliju. Zaradi visoke vsebnosti železa je idealno živilo za ljudi, ki trpijo zaradi slabokrvnosti.

Ali banane res redijo?
Saj poznate mit, da banane redijo, kajne? Naj vam povemo, da temu ni tako. Sto gramov banane vsebuje 62 kalorij, kar je le nekaj več kot enaka količina jabolk. Poleg tega banana vsebuje 75 odstotkov vode. Vseeno pa večina diet banane odsvetuje – zakaj? Zaradi njihovega visokega glikemičnega indeksa, kar pomeni, da banana ne nasiti za dlje časa.

Prva trdna hrana za dojenčka  
Banane priljubljena trdna hrana za dojenčke, priporočajo pa jih tudi pri zdravljenju otroških želodčnih težav. Ko ima otrok drisko, ga lahko zdravite z dieto, ki vsebuje banane, riž, jabolčni sok in toast.
 

Banana odpravi prebavne težave. © iStockPhoto

 
Prebavne težave? Pojejte banano.
Banana je naravni čistilec črevesa, zato se nanjo lahko zanesete tako pri zaprtju kot pri driski, hkrati pa tudi pomirja želodec.

Dobra pri težavah z želodcem
Številni poskusi o vplivu banan na želodčne razjede so pokazali, da banane spodbujajo nastajanje celic in sluzi v želodčni sluznici. Obložijo in učvrstijo stene želodca ter tako pomagajo zdraviti že nastale razjede in preprečujejo nastanek novih. Vendar je doslej za te trditve malo dokazov, ljudje, ki imajo težave z rano na želodcu, pa pravijo, da banane učinkujejo pomirjevalno.

Za energijo
Zaradi fruktoze, glukoze, vlaknin in ogljikovih hidratov so banane odlično živilo za hiter dvig energije. Pred večjimi fizičnimi ali psihičnimi obremenitvami vas dve banani v skupni vrednosti okoli 107 kalorij napolnita z energijo za 90 minut telesne dejavnosti.

Zrele ali nezrele?
Morda ne veste, ampak banane obirajo še popolnoma nezrele, dozorijo pa med prevozom. Če v trgovini izberete nezrele banane, bodo te dozorele v dnevu ali dveh. Nezrele banane vsebujejo neprebavljiv škrob, ki ga tanko črevo ne more predelati, v debelem črevesju pa fermentira in povzroča vetrove. Ko sadež dozori, se večina škroba spremeni v sladkor. Zrele banane niso samo slajše, temveč so tudi laže prebavljive in le redko povzročajo alergijske reakcije. Pri nekaterih odraslih ljudeh pa banane lahko povzročijo migreno.

Sveže ali posušene?
Tako sveže kot suhe banane vsebujejo veliko naravnega sladkorja, ki hitro pride v kri. Zato veliko športnikov, še posebno teniški igralci, uživajo banane pred ali med tekmo. Vsekakor pa posušene banane vsebujejo kar petkrat več kalorij kot sveže.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.