Magazin > Lepota & telo
9 ogledov

Bančništvo z izvornimi celicami menstrualne krvi?

Kakršnokoli bančništvo je donosen posel. Žurnal24 main
Strokovnjaki so izrazili zaskrbljenost nad ameriškim podjetjem, ki ženskam omogoča shranjevanje njihove menstrualne krvi.

Podjetje Cryo-Cell pravi, da je banka namenjena ženskam, ki želijo shraniti svoje izvorne celice iz menstrualne krvi kot zdravstveno zavarovanje za prihodnost. Upajo, da bodo izsledki v znanosti napredovali do te mere, da bodo nekega dne te celice lahko uporabili kot zdravilo proti raku. Britanski strokovnjaki so podjetje obtožili bogatenja na račun strahu ljudi. Tako poroča londonski BBC.

"Bančništvo" z izvornimi celicami
Izvorne celice lahko pridobijo iz več virov, vključno s krvjo, kostnim mozgom in zarodkom. Zasebna podjetja, med drugim tudi Virgin Health Bank lastnika Richarda Bransona, že ponujajo shranjevanje krvi iz popkovine za približno 1500 britanskih funtov. Omenjeno ameriško podjetje bi za predelovanje in letno hranitev zaračunavalo 499 ameriških dolarjev oziroma 238 funtov.

Pridobivanje in prednosti
Ženski po pošti pošljejo diskretno zbirko pripomočkov, ki je sestavljena iz menstrualne čaše, nekaj cevk in pripravljene povratne pošiljke za Cryo-Cell. Podjetje pravi, da imajo izvorne celice iz menstrualne krvi, ki izvirajo iz ovojnice maternice med menstruacijo, prednost v tem, da se jih pridobi na neboleč in nenasilen način v primerjavi z drugimi viri celic, kot na primer v kostnem mozgu. Hkrati se jim zdi ta način pridobivanja precej bolj etičen kot pa pridobivanje celic iz zarodkov.

Na zalogi jih je dovolj
Po zatrjevanju Cryo-Cella zgodnje raziskave v laboratoriju kažejo, da imajo tudi te izvorne celice potencial, da se razvijejo v druge oblike celic, kot so srčne, živčne, kostne, hrustančne in maščobne celice. Največja prednost pa se jim zdi, da jih je na zalogi dovolj, saj jih je že v enem menstrualnem ciklusu dovolj za pridelavo več milijonov izvornih celic.

Upi za prihodnost
Podjetje na spletni strani poudarja, da realistično gledano lahko preteče več let, preden bodo te menstrualne izvorne celice lahko preobrazili v široko dostopne komercialne terapije.

Profesor Peter Braude s King's Collegea in St. Thomas' Hospitala iz Londona pravi:  "To so samo hipoteze in teorije. Do takrat bo minilo še zelo veliko časa in v shranjevanju lastne menstrualne tekočine ne vidim smisla . Najbolj me skrbi to, da je to bogatenje na račun človekove negotovosti.'' Mercedes Walton, predsednik Cryo-Cella, ga zavrača: "To ni prežanje na strah. Znanost izvornih celic je resnična. Gradimo na našem znanju, potrjenih izkušnjah izvornih celic iz preteklosti in upanju na napredek v regenerativni znanosti.''

Rebecca Rutter
, vodja zasebne hranilnice popkovine v Veliki Britaniji, se sprašuje o praktičnosti te storitve. Čeprav so izvorne celice odkrili v menstrualni krvi, je še prezgodaj napovedovati prihodnost, saj se ne ve, koliko časa se bodo te celice obdržale pri življenju. Kot drugo pa se pojavlja vprašanje o sterilnosti vzorca, saj morajo biti po zakonih vsa tkiva vzeta v sterilnem okolju in ne doma. Cryo-Cell odgovarja, da z lastno patentirano tehnologijo očistijo in dekontaminirajo vse vzorce, ko ti pridejo v laboratorij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.