Magazin > Lepota & telo
30 ogledov

Barvanje las povzroča raka?

Očitno so temnolaske pod večjim udarom. Žurnal24 main
Frizerji imajo zaradi uporabe lasnih barv zvišano možnost za razvoj raka, poroča The Independent. Nevarnost pa bi lahko predstavljala tudi zasebna uporaba barv.
Nevarnosti so najbolj izpostavljeni frizerji
Mednarodna agencija za raziskovanje rakavih obolenj, ki je locirana v Lyonu, je po pregledu podatkov podala izjavo, da "je pri frizerjih in brivcih mogoče govoriti, o sicer majhnem, a stalnem tveganju za nastanek raka na sečilih".

Nevarnost tudi v zasebni uporabi?
V drugem pregledu podatkov pa so raziskovalci prišli do rezultatov, ki nakazujejo možno povezavo med zasebno uporabo barv za lase ter rakom sečil, levkemijo in limfomom. Kljub temu pa so sklepali, da rezultati ne držijo, saj ni gotovih podatkov o času izpostavljenosti škodljivim barvilom. Zato so zaključili z mnenjem, da zasebna uporaba barv pri ljudeh ne more biti klasificirana kot rakotvorna.

 

Preberite še:

S pogovorom lahko rešite življenje

Ste alergični?

Je uporaba mobilnika nevarna za zarodek?

Problematične so temne barve
Sodobne barve za lase so lahko permanentne, delno permanentne in začasne. Permanentne ali oksidantne barve predstavljajo 80 odstotkov trga barv za lase. Sestavljene pa so iz brezbarvnih "posrednikov" in snovi, ki v prisotnosti peroksida nase vežejo barve. Temne barve za lase vsebujejo najvišjo koncentracijo barvnih snovi. Uporaba nekaterih takšnih barvil se je prenehala v sedemdesetih letih, ko so testi na živalih pokazali rakotvornost.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.