Magazin > Lepota & telo
165 ogledov

Barvanje ne vpliva na izpadanje las

V normalnih okoliščinah naj bi izpadlo od 100 do 150 las na dan. (Foto: Shutters Žurnal24 main
Moška oblika izpadanja las predstavlja 95 odstotkov vseh oblik izpadanja las tudi pri ženskah.

Na plešavost in njeno napredovanje ne vplivata hrana in pogosto pranje las, prav tako je v nasprotju s prepričanjem nobeni negovalni pripravki in frizerski postopki ne poslabšujejo, zato jih ni treba omejevati, razloži specialistka dermatovenerologije Vesna Tlaker Žunter.

Enakomerno redčenje
Z izrazom plešavost običajno opisujemo stanje, ki ga medicinsko poimenujemo androgenetična alopecija moška oblika izpadanja las, pojasni Tlaker Žunterjeva. Prav ta pa je najpogostejši vzrok plešavosti tudi pri ženskah. Lasišče se enakomerno redči na temenu, vendar se nikoli ne konča s popolno plešavostjo. Lasje na zatilju pri tej obliki praviloma ne izpadejo. Spremembe se lahko začnejo že v zgodnji odrasli dobi, okrog 20. leta, večinoma pa po 30. ali 40. letu. Težave s tovrstnim redčenjem lasišča ima približno 50 odstotkov žensk pred 50. letom starosti, doda.

50 odstotkov žensk pred 50. letom starosti ima težave z redčenjem las.

Vzrokov je več
Velikokrat so vzroki hormonski, in sicer spremembe v ciklusu, spremembe v zvezi z nosečnostjo, motnje v delovanju jajčnikov, čezmerno delovanje ali previsoka raven moških hormonov, razloži primarij Boris Kralj. Zdravljenje zahteva poznavanje vzrokov izpadanja. Velikokrat, ko se ne da dokazati vzroka, pa zdravljenje poteka simptomatsko z zdravili, ki delujejo proti moškim hormonom.

Lahko izpadejo vsi lasje
Krožno izpadanje las je pogostejše pri otrocih in mlajših ljudeh. Gre za avtoimunski proces, omejen na kožo, pri katerem v razmeroma kratkem času na določenem predelu izpadejo vsi lasje. V lasišču – ali tudi drugje na poraščenih delih telesa – je videti različno velike, ostro omejene, popolnoma neporaščene predele. Običajno so okrogle oblike, premera nekaj centimetrov. Pri nekaterih bolnikih izpadejo večja žarišča las, pri redkih pa alopecia areata neustavljivo napreduje, tako da lahko izpadejo tudi vsi lasje in dlake. Alopecia areata se večinoma v nekaj mesecih pozdravi tudi sama od sebe, pri redkih bolnikih pa je zdravljenje povsem neučinkovito.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.