Magazin > Lepota & telo
128 ogledov

Benigne tvorbe ima tretjina žensk

Zivljenje 27.02.14, miom, zenska  foto: shutterstock Shutterstock
Benigne tvorbe, ki so lahko vzrok za vrsto zdravstvenih težav.

Ženske. Diagnoza miom maternice je slišati zastrašujoče, a na srečo gre zgolj za benigne tvorbe, ki jih ima približno tretjina žensk po 35. letu, pojasnjuje zdravnica in ginekologinja Darija Strah. Miomi, ki jih ginekolog lahko odkrije z ginekološkim in ultrazvočnim pregledom, večinoma rastejo počasi in lahko zdravstvene težave povzročajo le posredno.

Pritiskajo na organe

Miom sam po sebi ni nevaren, vendar je od tega, kje je in kako velik je, odvisno, ali bo povzročal zdravstvene težave in kakšne bodo. "Samo zato, ker so prisotni in rastejo, lahko povzročajo bolečine zaradi pritiska na okolišne strukture," pravi ginekologinja in dodaja: "Če so v maternični steni, lahko povzročajo nepravilne menstrualne krvavitve, če so spredaj, lahko pritiskajo na mehur, če so zadaj, pa lahko povzročajo težave pri spolnih odnosih in izločanju blata."

Če rastejo na nepravem mestu, lahko vplivajo tudi na plodnost ali celo otežijo porod. Pogosto pa miomi sploh ne povzročajo težav (še posebej če so majhni) in ženska niti ne ve, da ga ima.

Ob težavah odstranitev

Kadar miom vpliva na zdravje in počutje, ga je mogoče odstraniti s preprosto operacijo. Zdravila (ulipristal acetat), ki jih je treba jemati tri mesece pred posegom, operacijo olajšajo tako, da miom pred posegom zmanjšajo. Ker miomi z začetkom menopavze ne rastejo več, takrat operacija ni več potrebna, če seveda miom ne povzroča težav. Priporočeno je redno ultrazvočno sledenje rasti mioma.

Krivi geni in debelost

Miomi po besedah Strahove nastanejo zaradi dednosti (če ga ima vaša sestra ali mati, je 2,5-krat večja verjetnost, da se bo pojavil tudi pri vas), njihov pojav pa lahko sproži tudi čezmerna telesna teža. Vseh vzrokov nastanka pa vseeno še niso dognali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.