Magazin > Lepota & telo
56 ogledov

Bi nosili oblačila s tedna mode?

JSP
1/61
PHILIPS FASHION WEEK
Od ponedeljka do srede smo bili v Ljubljani priča drugemu tednu mode, kjer so slovenski oblikovalci predstavili svoje vizije za jesen-zimo 2012/13. Jim boste sledili?

V prvem dnevu drugega slovenskega tedna mode smo videli kreacije mladih oblikovalcev, ki so pokazali izrazito raznolikost. Nekateri so navdušili, drugi šokirali, tretji pa so presegli vsa pričakovanja. Drugi dan so brv zavzele kreacije Urše Drofenik, Maje Štamol, Mira Mišljena, Matevža Faganela, Vladimire Kralj, Simone Lampe, Sanje Grcić, Nicole de Main, Aleksandre Brlan in Maje Ferme, ki so med zimske kose vnesli mavrico barv.

Zadnji dan so odprle kreacije uveljavljenih pletenin Draž, blagovna znamka Farandula, katere ključni motiv nove kolekcije so aleksandrinke, in Almira Sadar, ki je predstavila oblačila, namenjena sodobni, aktivni, radovedni in veseli ženski. Videli smo tudi modne kombinacije modne hiše Maxi, unikatno kolekcijo pletenih modnih kosov, ki jih za znamko Niti Niti oblikuje Simona Muc, ter kolekcijo Tanje Zorn, ki so jo navdihnili origamiji.

Mojster črnine in mojstrica torbic

Drugi teden mode so sklenili Nataša Hrupič, Alenka Globočnik z Akulturo ter sestri Jelena in Svetlana Proković, ki ustvarjata pod imenom JSP. Svoje stvaritve je predstavil tudi mojster črnine Zoran Garevski, ki je svojo kolekcijo opisal takole: "Pozabljene fotografije, pokrajine, ki naj bi obstajale, poezija, ki ni bila napisana, vonj po neznanem in dotik, ki ostane … za vedno." Finalni dan je bil čas tudi za legendarne torbice Marjete Grošelj, ki s svojimi kosi že več kot 45 let le še navdušuje.

Prava paša za oči je bila tudi kolekcija Nine Šušnjara, ki je bolj kot podnevi nastajala ponoči. "Kolekcija je nastajala en mesec, a sem bila zelo na tesnem s časom. Imela sem samo šest šivilij, pa še novo trgovino smo odprli, zato sem veliko delala ponoči. Od tod tudi ime kolekcije Insomnia," je razložila oblikovalka, ki za kreacije ni žrtvovala le noči, temveč tudi svoje prste. "Najdlje sem ustvarjala belo krilo z neti, na katerem je tri tisoč netov. Te sem tolkla sama, čisto sem si stolkla prste." Nina je navdih za Insomnio poiskala v rock'n'rollu in gotiki, a je vse skupaj omilila z belino. "Nisem hotela, da bi bilo vse zamorjeno, temveč da bi bilo pozitivno."

Celotni teden mode pa je tako kot prvič zaključila Nataša Peršuh. "Upam, da sem se izkazala in da sem dostojno sklenila večer. Vsi oblikovalci se trudimo preseči samega sebe in biti vsako leto boljši. Kolikor sem lahko videla iz zaodrja, se mi je zdelo, da so bile vse kolekcije paša za oči," nam je svoje občutke ob koncu zaupala kreatoka, ki pa zdaj čaka na odzive publike. "Fino je, ko na običajnih ljudeh vidim svoje kreacije, saj na vsakem človeku zaživijo po svoje. Zanimivo je videti, kako jih ljudje kombinirajo in delajo svoje stajlinge." Od oblikovalke, ki od navdiha in idej kar poka po šivih, smo hoteli izvedeti še, ali ob vseh različnih kosih, ki sestavljajo njeno modno celoto, obstaja kakšen, ki ga nerada ustvarja. Odgovor: krila. "Mogoče zato, ker jih sama ne nosim. Sicer jih kreiram, a vedno pridejo na vrsto na koncu." Nataša, ne skrbi, najboljše stvari vedno pridejo na koncu.

Komentarjev 2
  • punca05 21:53 05.april 2012.

    kakšne grozne so ene

  • dd 10:43 05.april 2012.

    čestitke Tanji Žorž, res pohvale vredno.