Magazin > Lepota & telo
52 ogledov

Biološki doping na pohodu

Žurnal24 main
Doping je že dolgo prisoten v profesionalnem športu, zdaj pa se njegova uporaba vse bolj širi. Biološka zdravila prehitevajo metode odkrivanja, zlorabljajo pa jih tudi rekreativni športniki.

Nekatera biološka zdravila se že zlorabljajo za doping. "Svetovna protidopinška organizacija (Wada) vsako leto izda poročilo o najdenih primerih. Največkrat je zlorabljen eritropoetin, predvsem pri kolesarjih, tekačih na smučeh in atletih," pravi prof. dr. Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani. "V Sloveniji v zadnjih nekaj letih ni bilo najdenega primera zlorabe v dopingu z biološkimi zdravili. To še ne pomeni, da jih športniki ne uporabljajo, čeprav dokazov za to nimam," dodaja.

Hitro predoziranje

Nevarnosti zlorabe bioloških zdravil v dopingu je več. Največja je predoziranje, saj ni izražene indikacije za jemanje biološkega zdravila. Najbolj se zlorabljajo eritropoetin, rastni hormon in inzulinu podoben rastni dejavnik.

"Pri eritropoetinu se zaradi večjega števila rdečih krvnih telesc zgoščuje kri, kar dodatno obremenjuje žile in srce. Če k temu prištejemo dehidracijo, ki običajno spremlja športnike med vadbo ali tekmo, predvsem pri dolgotrajnih vzdržljivostnih športih, so posledice lahko zelo resne, nastopi lahko celo smrt," razlaga Štrukelj. Pri rastnem hormonu so neželeni učinki prav tako zelo resni in dolgoročno škodljivi.

Za lepoto in status

Zloraba zdravil pa ni več le domena profesionalnega športa. "Doping se vedno bolj seli k rekreativcem, predvsem pa v sisteme fitnesa, kjer gre bolj za oblikovanje telesa kot za šport," opozarja Štrukelj.

Zlorabe se pojavljajo tudi v lepotni industriji in še marsikje, kjer jih ne bi pričakovali. "Zloraba rastnega hormona je opažena pri nekaterih zdravnikih, ki naj bi se s tem 'pomlajevali', predvsem pa ga zlorabljajo na Japonskem; tam nekateri starši od zdravnikov zahtevajo, naj otrokom vbrizgavajo rastni hormon, saj nekako velja, da višji statusni položaj med vrstniki dosegajo tisti mladostniki, ki so višji, kar se verjetno potem odraža tudi kasneje, ko odrastejo," pravi Štrukelj.

Vseh možnosti zlorabe bioloških zdravil najbrž še niso odkrili, skrb pa vzbuja tudi dejstvo, da je nekatere izmed njih v telesu za zdaj izjemno težko zaslediti.

Odkrivanje

"Trenutno se najbolj bojimo razvoja majhnih peptidov oziroma 
peptidomimetikov, ki lahko nadomestijo znana biološka zdravila," pravi Štrukelj. Tehnike odkrivanja teh majhnih peptidnih učinkovin namreč šele razvijajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.