Magazin > Lepota & telo
25 ogledov

Blazinice bodo ostale

Čudežne in včasih naravnost noro hitre diete ne bodo prinesle nobenega pozitivne Žurnal24 main
Namesto odvečne maščobe pri hitrih dietah izgubljate le vodo in mišice.

"Pri nizkoenergijskih dietah lahko izgubimo kilograme, vendar ne iz maščob, temveč iz mišic," resnico o hitrih dietah razkriva nutricionistka Alja Dimic. Na srečo je do poletja še dovolj časa za zdravo odpravljanje kilogramov, a nikar ne računajte na diete v zadnjem trenutku. Preberite, zakaj.

Stara dieta ne deluje. Če vas mika, da bi se znova lotili diete, s katero ste nekoč že izgubili nekaj kilogramov, tega raje ne storite. To, da se je morate lotiti znova, samo dokazuje, da je bila neuspešna. "Poskrbite raje za svoje zdravje ter prenehajte zbirati že preizkušene diete in šteti kalorije," svetuje Dimičeva.

Mišice potrebujete
Hitre diete torej povzročijo hitro zmanjševanje telesne teže predvsem zaradi izgube vode in mišične mase. "Prav mišice pa so naš glavni porabnik kalorij," poudarja Dimičeva. Za uspešno hujšanje mišice torej še kako potrebujete. Enako neučinkovite so diete z diuretiki, saj s temi zgolj zmanjšate odstotek vode v telesu, obenem pa lahko ogrozite svoje zdravje.

Telo se začne braniti
Nenadno zmanjšanje energijskega vnosa telo spodbudi, da ustvari čim več zalog. "Presnova se upočasni, izločati se začnejo večje količine encima lipoproteina lipaze, ki skrbi za shranjevanje maščob," pojasnjuje strokovnjakinja. "In kar je najhujše: encim se sprošča tudi po koncu diete oziroma takrat, ko spet začnete normalno jesti, to pa sproži učinek joja," dodaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.