Magazin > Lepota & telo
40 ogledov

Bo Alzheimerjevo bolezen moč zaznati že na podlagi urina?

Kaj bo prinesla znanost? (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Zgodnje faze Alzhaimerjeve bolezni bo morda lahko kmalu moč odkriti že na podlagi urina, kaže nedavno izvedena raziskava.

Izsledki nove raziskave so zopet prinesli kamenček v mozaiku napredka v sodobni znanosti in medicini. Pokazali so namreč, da je zgodnje faze Alzhaimerjeve bolezni moč odkriti že na podlagi urina. Rezultati eksperimenta, zaenkrat izvedenega le na glodavcih, bodo v veliki verjetnosti veljali tudi za človeka, menijo znanstveniki. Če se omenjeno torej izkaže tudi pri ljudeh, bo ta način lahko služil kot izboljšava zaznavanja tovrstne bolezni, pišejo na spletnem portalu iflscience.com.

Navdušujoči izsledki nove raziskave

Trenutno posamezniku diagnosticirajo Alzheimerjevo bolezen takrat, ko se že začnejo kazati očitni mentalni simptomi in v tem času možgani utrpijo že veliko škode. Strokovnjaki so zato želeli najti znake, ki se pojavijo že prej in niso vidni navzven. Sedaj tako navdušuje raziskava, ki so jo izvedli na glodavcih in se je izkazala kot učinkovita metoda za detekcijo zgodnjih faz omenjene bolezni na podlagi urina in je morda potencialno uporabna tudi za ljudi. Že leta namreč kemikalije, ki jih vsebuje urin, služijo kot indikator določenih bolezni. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.