Magazin > Lepota & telo
23 ogledov

Bodo slepi končno spregledali?

oči Shutterstock
Znanstvenikom je s pomočjo presaditve matičnih celic uspelo narediti, da so slepe miši spregledale.

Znanstveniki z oxfordske univerze so pri boju s slepoto korak bližje k temu, da bodo našli način, kako bi slepi spregledali. S pomočjo mišjih matičnih celic so povečali občutljivost na svetlobo pri slepih miših, poroča Forbes.

Občutljivost na svetlobo se je pri slepih miših povečala že po dveh tednih presaditve matičnih celic, ki so se na očeh začele razvijati kot celice očesne mrežnice. V raziskavi je sodelovalo 12 miši in 10 od njih je občutljivost na svetlobo kazalo tako, da so nenadoma začele bežati iz svetlobe v temne kotičke. Pri vseh 10 miših so znanstveniki zaznali tudi izboljšano reakcijo zenic, ki se na svetlobi ožijo.

Čeprav so matične celice za izboljšanje vida že uporabljali, pa so se znanstveniki do sedaj osredotočali le na pigmentni del mrežnice, ki je po strukturi enostavnejši, razlagajo raziskovalci in dodajajo, da je del mrežnice, ki reagira na svetlobo, veliko bolj kompleksen, zato je tudi njihovo najnovejše odkritje velik napredek pri boju s slepoto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.