Magazin > Lepota & telo
78 ogledov

Bolezen, ki traja vse življenje

Zivljenje 13.02.14. otrok, dermatitis foto: shutterstock Shutterstock
V razvitem svetu najbolj razširjena kožna bolezen pri otrocih zahteva pozornost tudi takrat, kadar je v fazi mirovanja.

Atopijski dermatitis je najpogostejše kožno obolenje v sodobnem svetu, v zadnjem času je to najbolj razširjena kožna bolezen pri otrocih. Z njim se spopada pet odstotkov odrasle populacije in 15 odstotkov otrok. Pojavi se že pri dojenčkih z značilnim rdečim izpuščajem, ki zelo srbi, peče in lahko celo krvavi. V najhujših primerih tega obolenja so bolniki pogosto tudi hospitalizirani. Strokovnjaki pa ne vedo natančno, zakaj se pojavi. Pogosti spremljevalci dermatitisa so alergije in astma.

Bolezen v dveh fazah

"Za atopijski dermatitis sta značilni dve fazi: akutna in mirna faza. Prav v mirni fazi je izjemnega pomena, da bolniki nadaljujejo skrbno nego kože in ne pozabijo, da s tem zmanjšajo možnost vnovičnega akutnega izbruha. V fazi, ko bolezen miruje, svojim bolnikom svetujem uporabo izdelkov, ki so na voljo v lekarnah in so namenjeni negi kože z atopijskim dermatitisom. V akutni fazi, ko bolezen izbruhne, pa pridejo v poštev le zdravila, ki jih predpišemo na recept," pravi Boris Kralj, specialist dermatovenerologije.

Povezuje ga s hrano

"Sin je imel rdeče izpuščaje na ličkih, vratu in na pregibih. Pediatrinja nam je predpisala kortikosteroidno kremo. Stanje se je za nakej časa umirilo in čez čas ponovno poslabšalo. Ugotovila sem, da so izbruhi rdečice povezani z določeno hrano," je dejala mamica enoletnega sina, ki ima diagnozo atopijski dermatitis in je želela ostati anonimna. "Po daljšem raziskovanju sva dermatitis umirila z izogibanjem hrani, ki je povzročala težave. Poleg pravilne prehrane pa je nujna pravilna nega. Nam najbolj pomagajo kopeli z nekaj kapljicami oljčnega olja. Odkar se držimo omenjenega režima, nimamo več težav. Zavedam pa se, da je to bolezen, ki traja vse življenje," sklene sogovornica.

Komentarjev 2
  • miro 08:05 15.februar 2014.

    Več vedo kakor si misliš,.a po večini gredo po liniji najmanšega odpora . Primer je krvni test na želodčno bakterijo, za katerega recmo ti nebodo povedal ampak te napotijo direktno na gastroskopijo. Če pa jim slučajno sam poveš za ta ...prikaži več krvni test, te pa samo debelo gledajo VEM DA TO NI PRIMERJAVE Z TO BOLEZNIJO A SEM ŽELEL SAMO NAKAZAT PRIMER .

  • modrec 07:38 15.februar 2014.

    Roko dam v ogenj da 3/4 naših bananarskih osebnih zdravnikov nimajo pojma kaj pomeni atopijski dermatitis. Pri vprašanju bi bil deležen butastega pogleda in da je nekaj v zvezi s kožo.