Magazin > Lepota & telo
7573 ogledov

Bolezni, ki jih lahko prepoznate po vonju

Hernija Profimedias
Ste opazili, da se je vonj vašega znoja spremenil? Tega ne ignorirajte, saj po pisanju Brigitte.de nakazuje na povečano delovanje imunskega sistema.

Znoj, ki zaudarja po urinu, lahko kaže na težave z ledvicami, znoj, ki smrdi po ribah, pa na težave s presnovo (npr. na bolezen trimethylaminuria). Pazite tudi, če na koži zaznate vonj po amoniaku, zadah pa ima vonj po acetonu. To naj bi namreč nakazovalo na težave z jetri. Na podlagi vonja potu lahko prepoznate tudi slabše delovanje ščitnice. Znoj bo v tem primeru imel rahel vonj po kisu.

Kaj razkriva vonj urina?

Na vonj urina lahko vpliva hrana, ki smo jo zaužili, a tudi nekatere bolezni. Če je nenadoma začel zaudarjati, je lahko za to kriv vaginitis, ki ponavadi nastane zaradi infekcije. Tudi vnetje mehurja lahko povzroči neprijeten vonj urina in tudi spremembo njegove barve.

Kaj povzroča slab zadah?

V 80 odstotkih primerov je za slab zadah kriva hrana za zobmi, paradontitis ali z bakterijami obložen jezik. Vzrok pa lahko tiči tudi drugje. Slab zadah namreč povzroča tudi vnetje mandljev, grla, sinusov in tudi pljuč ter gastritis. V primeru gastritisa bo sapa imela bolj kiselkast vonj, če so krivi mandlji, pa sladkast.

Tudi diabetes lahko vpliva na vonj zadaha (ponavadi smrdi po gnilih jabolkih). Nujno morate k zdravniku, če spremembo zadaha spremljajo povečana žeja, vrtoglavica in utrujenost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.