Magazin > Lepota & telo
106 ogledov

Bolezni, ki jih povzroča mobilnik

mobilnik Profimedias
Zaradi pogoste uporabe mobilnika lahko pride do številnih zdravstvenih težav.

Neki 35-letni inženir iz Tajvana se je zvečer tri ure v kosu igral s svojim mobilnikom in moral v bolnišnico, ker ni bil več zmožen dvigniti glave. Rentgenske slike so razkrile, da je njegova hrbtenica v katastrofalnem stanju – obrabljen hrustanec, poškodovana vretenca.

Na žalost ne gre za osamljen primer. Tajvanski zdravniki porast tovrstne obrabe vretenc pri mladih opažajo že pet let. Vratne mišice so zaradi sklonjene glave vse bolj ukrivljene, kar so zdravniki označili za "mobilniški vrat“

Obstaja pa še več težav, ki jih povzroča pretirana raba mobilnika:

Akne pametnih telefonov
Ekrani pametnih mobilnikov so polni bakterij, ki lahko povzročijo aknasto kožo, še zlasti pri tistih, ki imajo občutljivo kožo.

Rešitev: Mobilnik večkrat na dan očistite z razkužilnim robčkom.

Mobilniški komolec
Dolgo telefoniranje lahko povzroči vnetje živca lakti. Zaradi motene prekrvavitve lahko to občutimo kot mravljinčenje, ki se razširja od komolca pa vse do prstov na rokah.

iPhone rama
Nekatere videe je lažje gledati, če je mobilnik v horizontalnem položaju. Če ga držimo v roki, sta zgornji in spodnji del roke pod kotom 90 stopinj, kar obremenjuje ramo. Pride lahko do bolečin v sklepih in napačne drže.

SMS-palec
Zaradi nenaravnih gibov med pisanjem SMS-sporočil lahko pride do vnetja kit in kroničnih bolečin v palcu in tudi v komolcu.

MAIDS
S sindromom "Mobile and Internet Dependency Syndrome“ označujemo odvisnost od spleta in mobilnih naprav. Digitalno komuniciranje je postalo del našega vsakdana, zato paniko in strah povzroči že sama misel na morebitni izpad elektronskih igračk.

Sindrom fantomskega vibriranja
Gre za strokovni izraz za namišljeno zvonjenje ali vibriranje mobilnika. Sindrom je rezultat potrebe po konstantni dosegljivosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.