Oligofruktoza
Oligofruktoza je naravno sladilo, ki ga pridobivajo iz artičok, kozje brade, bele čebule, različnih žit in cikorije. Krepi imunski sistem in ščiti pred razvojem bolezni črevesja, raziskava, narejena v ZDA, pa je pokazala, da znižuje tudi krvni sladkor. Ima manjšo kalorijsko vrednost, kot ostali ogljikovi hidrati, prav zaradi tega in zaradi posebne strukture, ki je dobro prebavljiva, ga pogosto dajajo k sladoledom, mlečnim proizvodom in sladkarijam.
Riževo, koruzno in ječmenovo sladilo
Sladila, pridobljena iz žit imajo prepoznavno medeno alromo, rahlo grenak priokus pa ima ječmenovo sladilo.
Sadni sirupi
Sladice namesto z belim sladkorjem posladkajte z naravnim gostim jabolčnim sirupom, ki prepriča s svojo sadno aromo. Dobra izbira je tudi gost sirup iz dateljnov. Poskusite lahko tudi sirup iz mehiške agave, ki je bogat z železom.
Sladkanje s suhim sadjem
Sladice, kosmiče, mlečni riž, sladke narastke in sadni kruh posladkajte s koščki suhega sadja. Uporabite marelice, rozine, slive, brusnice, dateljne in fige. Igra sadnih okusov je dobrodošla predvsem pri pripravi prazničnih slaščic.
Zakaj ne umetnih?
Za razliko od naravnih, so umetni sladkorji pridobljeni sintetično. Čeprav so sprva veljali za odličen nadomestek belega sladkorja, pa so raziskave pokazale, da lahko izzovejo prebavne težave, uhajanje urina, glavobol, depresijo, hiperakivnost ter celo epileptične napade in Alzheimerjevo bolezen. Nekatere raziskave jih označujejo tudi za karcinogene. Ciklamat, saharin in aspartam so le nekateri od mnogih.
376
ogledov
Bolj zdravi naravni sladkorji
Vse več raziskav in polemik je namenjenih potencialno škodljivim umetnim sladilom. Takšnim in drugačnim morebitnim negativnim posledicam se lahko izognete z uporabo naravnih sladkorjev in sladil.
Ker sem opazil članek, me zanima če kdo slučajno ve kje bi se dalo kupiti oligofruktozo?Hvala in LP.