Magazin > Lepota & telo
55 ogledov

Boljši voh, daljše življenje

Rezultati raziskave kažejo, da izostren vonj pomembno vpliva na dolžino človekov Žurnal24 main
Raziskava je pokazala, da je dolžina človekovega življenja odvisna od izostrenosti njegovega voha.

Razlikovanje znanih vonjev v starosti govori o dobrem stanju človekovega organizma, medtem ko imajo ljudje z oslabljenim vohom kar 36 odstotkov več možnosti, da umrejo prezgodaj, razkrivajo rezultati študije, ki so jo opravili na Univerzi v Chicagu.

Strokovnjaki so prostovoljcem, starim od 53 do 100 let, dali 12 različnih vzorcev, katerih vonj so morali prepoznati, v naslednjih štirih letih pa so spremljali njihovo zdravstveno stanje. Rezultati so pokazali, da je v tem obdobju umrlo 27,6 odstotka prostovoljcev, ki so sodelovali v raziskavi, in da je bila smrtnost višja pri tistih, ki so prepoznali vonj šestih ali manj vzorcev.

Rezultati so še pokazali, da je povezanost med izostrenostjo voha in dolžino človekovega življenja odvisna tudi od starosti, zdravja, depresije, možganske in fizične aktivnosti. Vodja raziskave Robert Wilson oslabljen voh povezuje tudi z nekaterimi nevrodegenerativnimi boleznimi, kot je senilnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.