Magazin > Lepota & telo
64 ogledov

Bombaž lahko škoduje zdravju

Kadar kupujete oblačila, dobro preberite všite etikete, kjer je navedeno, kakšne Žurnal24 main
Bombaž slovi po svoji udobnosti in mehkobi, enostaven je za vzdrževanje, odporen je in diha. Med vsemi naravnimi materiali je koži najbolj prijazen. Pa je res?

Iz nevarnih snovi
Oblačila iz bombaža vsebujejo vse več kemije. Večina kemikalij, uporabljenih pri pridelavi tradicionalnega bombaža, je na seznamu Svetovne zdravstvene organizacije označenih kot zelo nevarnih, a so še vedno v uporabi. Kemikalije, ki se uporabljajo pri pridelavi bombaža, so rakotvorne, negativno vplivajo na živčevje in razmnoževanje.

Tudi gensko spremenjen
Pri intenzivni pridelavi bombaža se kažejo dramatični stranski učinki. Več kot deset odstotkov vseh svetovno porabljenih pesticidov, med drugim tudi najnevarnejših živčnih strupov, se uporablja pri predelavi bombaža. Zaradi velikih potreb je bombaž tudi predmet genskih sprememb.

Rešitev je organski bombaž
Organski bombaž je čista, naravna, zračna tkanina, ki je primerna tako za otroke in ljudi z občutljivo kožo, nagnjeno k alergijam. Organski bombaž ne vsebuje strupenih snovi, ki bi lahko v stiku s kožo prišle v kožo. Oznako o organski pridelavi si proizvajalci pridobijo, če bombaž gojijo na zemlji, v katero vsaj zadnja tri zaporedna leta ni bilo vnesenih sintetičnih pesticidov.

Organska pridelava
Pri pridelavi organskega bombaža uporabljajo metode in materiale, ki imajo zelo majhen vpliv na okolje. Organska gnojila so nujna v pridelavi organskega bombaža. Za uničevanje škodljivcev uporabljajo naravne metode, ki uničujejo škodljivce. Plevel na organskih bombažnih poljih se odstranjuje ročno ali strojno, nikakor pa ne s pomočjo kemičnih snovi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.