Magazin > Lepota & telo
11 ogledov

Brez repelenta nikamor

repelent sprej Shutterstock
Ugrizi členonožcev. Lani povečanje števila bolezni, ki jih prenašajo klopi.

Nevarno. Letošnji svetovni dan zdravja, ki bo v ponedeljek, 7. aprila, bo potekal pod geslom Majhen ugriz – velika težava in bo posvečen boleznim, ki jih z ugrizom prenašajo členonožci (klopi, bolhe, uši, komarji in peščene muhe). Pri nas sta po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) med temi boleznimi najpogostejša klopni meningoencefalitis (KME) in lymska borelioza. Lani je v Sloveniji po preliminarnih podatkih NIJZ zaradi lymske borelioze zbolelo 6.938 ljudi, zaradi klopnega meningoencefalitisa pa 310. "V obeh primerih gre za precejšnje povečanje števila obolelih v primerjavi s predhodnim letom," pravijo na NIJZ. Ob tem opozarjajo, da je bila mila zima prijazna do klopov in so zato ti že aktivni. Ob odhodu v naravo se je tako že treba zaščititi.

Malarija, denga, čikungunja

Zaradi globalnega turizma pa v Evropo vse pogosteje zanese tudi tropske bolezni. "Kot primer lahko navedemo izbruh čikungunje v sosednji Italiji – leta 2007 je potnik, ki je bival v tropih, v domače kraje zanesel virus čikungunje, ta pa se je prek lokalnih komarjev raznesel med prebivalce bližnjih manjših krajev," pravi Maja Sočan z NIJZ. Pred odhodom v tujino se zato pozanimajte o boleznih v tej državi in o preventivnih ukrepih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.