Magazin > Lepota & telo
18 ogledov

Brez tega ne boste shujšali

hujšanje Shutterstock
Jeste bolj zdravo in telovadite, kilogrami pa kar nočejo izginiti? Morda ste pozabili še na tretji pomemben dejavnik – spanje.

Res je, da je osem ur spanja na noč v današnjem hitrem življenjskem slogu prej razkošje kot pravilo, a strokovnjaki opozarjajo, da se spancu ne bi smeli odpovedati. Vpliv spanja na postavo je preučevala nedavna raziskava, ki je odkrila, da je dolgoročno pomanjkanje spanca lahko krivo tudi za debelost in diabetes.

V raziskavi je sodelovalo 28 zdravih moških in žensk, starih med 18 in 23 let. Strokovnjaki so pri tistih, ki niso spali 24 ur, opazili prekinjeno dinamično interakcijo med izločanjem inzulina in njegovim vplivom na raven glukoze v krvi. Neobčutljivost na inzulin je zgodnji znak, ki nakazuje razvoj sladkorne bolezni tipa 2.

To pa ni edina raziskava, ki je potrdila, da pomanjkanje spanja vpliva na razvoj diabetesa in debelosti. Neka druga raziskava je pokazala, da pomanjkanje spanca poveča željo po ogljikovih hidratih. Poleg tega pomanjkanje spanja povzroča povišanje stresnega hormona kortizola, ki negativno vpliva na krvni pritisk ter povečuje raven glukoze v krvi, dolgoročno pomanjkanje spanca pa pogosto pripelje do težav s kopičenjem kilogramov. Posledica pomanjkanja spanja so lahko tudi hormonske spremembe, ki so lahko prav tako krivec za pojav debelosti.

Namigi za bolj zdrav spanec:

  • če se le da, se spat odpravljajte vsak dan ob istem času. Tako boste ohranili hormonsko ravnotežje;
  • pozno popoldan se izogibajte pitju kave, pravega čaja in napitkov s kofeinom;
  • zvečer se izogibajte tudi alkoholu. Čeprav vas ta morda uspava, preprečuje doseganje faze globokega spanca, ki je pomemben za zdrav spanec;
  • spite v zatemnjenem prostoru, saj svetloba zavira proizvodnjo serotonina;
  • spat se odpravite z ugasnjeno televizijo, saj zvok draži možgane in otežuje spanec;
  • če zvečer radi telovadite, bodite pozorni, da ne boste telovadili vsaj dve uri pred spanjem;
  • pred spanjem prostor vedno prezračite, ne pretiravajte niti z gretjem. Spanec je boljši v hladnem prostoru.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.