Magazin > Lepota & telo
274 ogledov

Čaj bolj zdrav kot voda

Raje ga skuhajte sami. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Ni le kava tista, ki je ves čas pod drobnogledom znanstvenikov – ti ves čas proučujejo tudi pravi čaj, za katerega pravijo, da je morda bolj zdrav kot voda.

Če spijete najmanj tri skodelice zelenega, črnega ali drugega pravega čaja na dan, je to vsaj telesu vsaj tako koristno, kot če spijete veliko vode. Pitje čaja pa ima še precej drugih blagodejnih učinkov, pravijo strokovnjaki. V članku o blagodejnosti čaja, ki je bil nedavno objavljen v reviji, so znanstveniki z britanskega King's College London poudarili, da ni res, da čaj dehidrira, kot je običajno veljalo doslej. "Pravi čaj telo rehidrira prav tako dobro kot voda, poleg tega pa lahko varuje pred srčnimi boleznimi in nekaterimi vrstami raka," pravijo avtorji članka. Zasluge naj bi imeli predvsem flavonoidi, polifenoli, ki pomagajo v boju s prostimi radikali.

Za srce, za zobe ...
Na King's College London so pregledali številne raziskave, ki so ugotavljale zdravilne učinke čaja, in povzeli naslednje:

  • tri ali štiri skodelice pravega čaja opazno znižajo možnosti za srčni napad
  • nekatere raziskave namigujejo, da pitje pravega čaja pomaga v boju proti raku, a v zvezi s tem bo potrebnih še več študij
  • med ostalimi blagodejnimi učinki pravega čaja so močnejše kosti in zaščita pred zobnimi oblogami (in zato morda zobno gnilobo)
  • minus pitja pravega čaje je lahko slabša absorbcija železa iz hrane, zato naj ga tisti, ki so nagnjeni k slabokrvnosti, ne bi pili malo pred in malo po jedi


Urbani mit
Kaj torej drži in koliko čaja spiti? Carrie Ruxton s King's College London je povedala: "Pitje čaja je pravzaprav koristneje kot pitje vode. Voda nadomešča izgubljeno tekočino, čaj pa nadomešča tekočino in vsebuje antioksidante." Dodala je, da je razmišljanje v slogu, da "pravi čaj telo dehidrira", urbani mit: "Raziskave o vplivih kofeina so pokazale, da kofein dehidrira, če ga zaužijemo zelo veliko. Zato ljudje verjamejo, da pitje več skodelic čaja dehidrira. A tudi če spijete skodelico zelo močne kave ali čaja, ste še vedno v plusu – zaužili ste več tekočine, kot jo boste izgubili. Nenazadnje pa čaj vsebuje fluoroide, ki so dobri za zobe."

Nujne nove študije
Pitju pravega čaja prikimavajo tudi na Britanski fundaciji za prehrano (British Nutrition Foundation, kjer se strinjajo, da čaj ne dehidrira in da so potencialne zdravstvene koristi pravega čaja velike. Vseeno pa bodo nujne nadaljnje študije. Ne glede na to, do kakšnih zaključkov prihajajo raziskave, torej zagotovo lahko verjamete, da vam pitje več skodelic čaja dnevno nikakor ne bo škodilo. Če imate pravi čaj radi, boste za zdravje naredili vsaj toliko kot s pitjem vode.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.