Magazin > Lepota & telo
182 ogledov

Čaj namesto zdravnika

Zeleni čaj Profimedias
Čaji so tista pijača, po kateri posežemo ob hladnih zimskih dnevih ali ob trenutkih, ko nas tarejo kakršnekoli zdravstvene težave. Vsak čaj ima svoj zdravilni učinek.

Za kamilični čaj že dolgo časa velja, da je tisti čaj, po katerem sežemo ob različnih želodčnih težavah, ob bruhanju in slabosti. Poleg tega po čajih posegamo v primeru bolečega grla, saj topli napitek blagodejno vpliva na razdraženost, ki jo povzročita prehlad in kašelj. A vendar imajo tudi drugi čaji svoje koristne učinke.

Melisa, timijan in meta so idealni za krepitev imunskega sistema, sploh v zimskem času, ko z vseh strani grozijo prehladi in virusi. Topli napitek iz sušenih rastlin je idealen za lajšanje kašlja, pospeševanje potenja ob vročini in za povečanje odpornosti proti okužbam.

Beli čaj vsebuje veliko antioksidantov, zato je priporočljiv za krepitev metabolizma in za vse tiste, ki ob hujšanju ne želijo piti le vode. Zeleni čaj podobno kot beli topi maščobe, krepi metabolizem in pospešuje delovanje jeter. Priporočljivo ga je piti vsak dan, saj zmanjšuje raven holesterola in zavira demenco.

Poleg tega, da je črni čaj odličen pri preprečevanju slabega zadaha, tudi ohranja zdravje pljuč. Zato je še posebej priporočljiv za vse kadilce. Metin čaj poveča delovanje prebavnega traku in lajša napihnjenost ter pomaga v primeru zaprtja.

Ingverjev čaj uravnava apetit in pomaga ob glavobolih ter menstrualnih bolečinah. Koprivni čaj pomaga pri čiščenju krvi in pospešuje delovanje jeter, poleg tega pa je odličen antialergen.

Priporočljivo je, da čaje preventivno pijemo vsak dan in da z njimi nadomestimo vse sladke pijače. Za napitek, ki odžeja lahko čaj tudi razredčimo z vodo in dodamo limonin sok.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.