Magazin > Lepota & telo
36 ogledov

Čaj za sijoč nasmeh

Za sijoč nasmeh jejte manj ogljikovih hidratov. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Do bolj sijočega nasmeha vam lahko pomaga že skodelica zelenega čaja na dan. Preverite, zakaj se je dobro izogibati ogljikovim hidratom in zakaj zobje potrebujejo vitamin C.

Manj ogljikovih hidratov
Za dlesni in zobe niso škodljive le sladkarije, ampak tudi drugi ogljikovi hidrati. Ti se namreč hitro pretvorijo v enostavne sladkorje, ki so v ustni votlini krivi za nastanek nekaterih bakterij. Če se le da, jih jejte le v kombinaciji z glavnimi jedmi in ne za malico.

Previdno z mehurčki

Da so pijače z mehurčki in drugi sladki sokovi škodljivi za zobe, verjetno že veste. Če jih vseeno uživate, pazite, da zob takoj po pitju takšnih pijač ne ščetkate. Stomatologi poudarjajo, da lahko takojšnje ščetkanje zob njihovo stanje le poslabša, saj s ščetkanjem kislino iz sadnih pijač le še bolj vtrete v zobno sklenino ter jo s tem še dodatno uničujete. Po pitju zobe očistite z žvečilnim gumijem.

Uživajte vitamin C
Če želite bel in sijoč nasmeh, ne pozabite na vitamin C. Neka raziskava je pokazala, da imajo tisti, ki dnevno zaužijejo manj kot 60 miligramov vitamina C, več težav z dlesnimi in poslednično tudi z zobmi. Če ga ne zaužijete dovolj s prehrano, ga lahko nadomestite s prehranskimi dopolnili.

Pijte čaj
Zeleni in črni čaj v sebi skrivata veliko antioksidantov, ki ščitijo celotno ustno votlino. Poleg tega čaj preprečuje nastanek bakterij in blaži neprijeten ustni zadah. Spijte ga vsaj skodelico na dan.

Jabolko in korenje
Da je jabolko zdravo za dlesni in zobe, nas učijo že od malega. A zob ne očisti le jabolko, za hkrati bolj bel in sijoč nasmeh grizljajte korenje, hruško in drugo hrustljavo sadje in zelenjavo. Kadite ali obožujete kavo? Potem na hrustljava živila nikar ne pozabite.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.