Magazin > Lepota & telo
2848 ogledov

Čaji, ki odženejo prehlad

čaj Shutterstock
Med čaji, ki učinkovito zdravijo prehlad, izstopa bezgov, ki spodbuja potenje, telo očisti strupenih snovi in spodbuja prekrvavitev, ob obolenju dihal pa nikar ne pozabite na grgranje poparka iz posušenih listov žajblja.

Žajbljev poparek pripravite tako, da posušene liste prelijete z vrelo vodo. Po želji mu lahko, tako kot vsem čajem, okus izboljšate z žličko medu.

Timijan za lažje izkašljevanje

Čaj ali poparek, ki ga naredite iz posušenih listov timijana, pomaga pri lažjem izkašljevanju, blagodejno vpliva na bronhije in uničuje bakterije v dihalnih poteh. Če je obolenje hujše, timijanov čaj dopolnite z grgranjem žajbljevega poparka, za večerno sprostitev in lažji spanec pa lahko iz obeh zelišč pripravite kopel, ki bo umirila suh in dražeč kašelj.

Vdihujte meto

Na dihalne poti blagodejno vpliva tudi navadna črna meta, ki zaradi intenzivnega vonja pomirja. Metin čaj je še eden od tistih, ki jih je treba dodati na seznam borcev proti prehladu, meto pa lahko uporabljate tudi za inhalacijo. V ta namen v večjo posodo nalijte liter vroče vode, vanjo zmešajte pest suhih metinih listov, pustite delovati nekaj minut, nato glavo sklonite nad posodo, se pokrijte z brisačo in inhalirajte. Dišečo paro vdihujte okoli deset minut.

Cvetni čaj za zbijanje vročine

Vročino vam bo pomagal zbiti čaj iz cvetov bezga in kamilice, ki je zelo dobro zdravilo pri vseh lažjih virusnih obolenjih. Raziskave so pokazale, da se bezgov čaj odlično spopada tudi z gripo. V izraelski raziskavi, ki so jo naredili na univerzi Hadassah, so ugotovili, da je kar 90 odstotkov ljudi, ki so bolehali za gripo in so se zdravili tudi z bezgovim čajem, po treh dneh poročalo o opaznem izboljšanju, pozitivne učinke čaja pa je že v enem dnevu zaznalo 20 odstotkov sodelujočih.

Ingver tudi za preventivo

Ingverjev čaj v hladnih mesecih pijte preventivno, še posebno priporočljiv je pri odpravljanju prehlada. Ker ovira nastajanje snovi, ki sodelujejo pri krčenju bronhijev, in snovi, ki zvišujejo telesno temperaturo, olajša dihanje pri prehladu in preprečuje, da bi se ta razvil v hujšo obliko. Gingerol v ingverju pa deluje kot naravni blažilec kašlja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.