Magazin > Lepota & telo
206 ogledov

Čas je za čaj: domači šipkov

Šipek povečuje odpornost, zato ga uporabljajte ob prvih jesenskih prehladnih obo Žurnal24 main
“Pitje šipkovega čaja priporočamo predvsem zato, ker so plodovi šipka eden izmed najbogatejših naravnih virov vitamina C in antioksidantov,” pravi živilski tehnolog Žiga Klemenc.

Domači z več vitamini

“Čaji, ki so dlje skladiščeni, izgubljajo veliko pozitivnih učinkovin in v njih ni veliko vitaminov. Po mojem mnenju je najbolje vse leto nabirati divje rastline in tako ustvarjati mešanico čajev,” je Klemenc prepričan o prednostih domačih začimbnih čajev.

Pozimi bolj antioksidativen

Plodove šipka lahko začnemo nabirati že sredi septembra in to nadaljujemo še vso zimo. Za čaj uporabimo narezane in posušene, pravi Klemenc. Kot poudarja, so “različne raziskave pokazale, da antioksidativna aktivnost plodov med septembrom in decembrom narašča, vsebnost vitamina C pa se zmanjšuje”.

Tekočina je pomembna tudi jeseni

Pitje čaja v jesenskih mesecih je priporočljivo ne le zaradi vnosa vitaminov, temveč tudi zaradi vnosa dovolj vode. Poleti pijemo, ker nam je vroče, v hladni jeseni pa na to pozabimo in naše telo lahko tudi dehidrira.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.