Magazin > Lepota & telo
10 ogledov

Čas je za razkritje

Istospolna usmerjenost. Kako in kdaj povedati, da si istospolno usmerjen/a? Zakaj je dobro povedati?
Razkritje. Čudežnega recepta ni, lahko ste spontani, lahko načrtujete, vsekakor pa o tem dobro premislite.

1. Prepričajte se
Dokler niste povsem prepričani o svoji (homo)seksualnosti, se nikar ne skrivajte. Vaša negotovost bi namreč povzročila še večjo negotovost pri okolici, ki vam prav zaradi tega ne bi povsem zaupala.
 

Obisk svetovalnice

Pomoč. Pravi naslov za istospolno usmerjene je društvo Legebitra. Nanj se lahko obrnete, če potrebujete informacije ali le iskren pogovor. Več izveste na www.drustvo-legebitra.si. Duševno zdravje.

2. Kdaj, kako, komu, kje?
Ne dovolite, da bi vas kdo prisilil v razkritje. Sami pri sebi boste začutili, kdaj je pravi čas. Najprej se razkrijte nekomu, ga dobro poznate, da lahko predvidite njegov odziv in vsako naslednje razkritje bo lažje. Ne dopustite, da bi vaši prijatelji in družina o vaši istospolni usmerjenosti izvedeli prek tretje osebe.

3. Pojasnite situacijo
Razložite ljudem, da si tega niste izbrali in da se niste zaradi tega prav nič spremenili. Zavedajte se, da se prvotna negativna reakcija kaj kmalu lahko spremeni v pozitivno.

Zakaj se razkriti?

  • Duševno zdravje. Če skrivate svojo istospolno usmerjenost, se sramujete tega, kar ste. Vse to prizadene vašo samopodobo in počasi začnete verjeti, da ste slab človek, kar seveda ni res.
  • Zadovoljstvo. Ljubiti in biti ljubljen je temelj človekovega zadovoljstva, če pa morate ljubezen skrivati, vam to vsekakor ne prinaša zadovoljstva.
  • Spoštovanje. Spoštovanja vredni ljudje so tisti, ki so iskreni do sebe in mislijo s svojo glavo. Skrivanje homoseksualnih občutij pa omenjeno zgolj preprečuje.
  • Pravo prijateljstvo. Svojo drugačnost lahko izkoristite kot dober preizkusni kamen za ljudi, ki vas obkrožajo. Le tisti, ki vas bodo sprejeli takšnega, kot ste, so vredni vaše bližine.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.