Magazin > Lepota & telo
18 ogledov

Če ne jeste skupaj, bodo bolj debeli

družina, obrok, hrana, oče, mati, otroci Profimedias
Čas, ko se družina skupaj usede k večerji, je pomemben tako z vidika hranjenja, kot tudi z vidika krepitve družinskih vezi. Nove študije kažejo, da imajo ti obroki vpliv na zdravje otrok.

Raziskava, objavljena v The Journal of Pediatrics, je zajela 2.287 najstnikov, ki so jim poročali o svojih prehranjevalnih navadah. Čez deset let so preverili njihovo zdravstveno stanje. Rezultati so pokazali, da je bilo 51 odstotkov sodelujočih debelih, od tega 22 odstotkov predebelih. 

Natančnejša obdelava podatkov je pokazala, da je bila pri najstnikih, ki so tri do štirikrat tedensko jedli obroke skupaj z ostalimi družinskimi člani, 50 odstotkov manjša verjetnost, da bodo v odrasli dobi predebeli. Ob tem so upoštevali tudi dejavnike, kot so spol, starost, rasa in socialno-ekonomski status. 

Raziskava je pokazala, da se pri družinskih obrokih poje več sadja, zelenjave in polnozrnatih izdelkov. Poleg tega skupni obroki nudijo stabilno čustveno okolje in občutek varnosti, povezan z njihovimi prehranjevalnimi navadami. Ne gre zanemariti tudi dejstva, da zgled vleče. Otroci se na zgledu staršev učijo o zdravih prehranjevalnih navadah. 

Pomembno je tudi vedenje za mizo. Ista skupina znanstvenikov je opravila ločeno raziskavo, ki je pokazala, kako pomembna je komunikacija med obroki. Raziskava je zajela 120 socialno šibkejših  iz območij, kjer živijo manjšine. Osem dni so snemali njihove obroke in opazovali dolžino obrokov, kako so družinski člani komunicirali med seboj in kako so ravnali s hrano. Rezultati so pokazali, da je bila verjetnost, da bodo otroci iz družin, ki so imele pozitivno vzdušje, debeli, manjša. Izkazalo se je tudi, da so krajši obroki povezani z večjo verjetnostjo za debelost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.